
ERP ne demek?
ERP (Enterprise Resources Planning–Kurumsal Kaynak Planlama) uygulamaları, işletmelerin tüm iş süreçlerini yöneteceği bir ticari uygulama yazılımıdır. Şirketlerin işlerini yaparken gerekli olan süreçlerini, tek bir sistem altında sunan bütünleşik bir yapıyı ifade eder aynı zamanda. ERP ne demek diye sorulduğunda özetle, bir sistem üzerinde değişik departmanlarda gerçekleştirilen iş sürecine ait faaliyetlerin, konsolide edilmesi ve verilerin tutarlılığının sağlanması olarak belirtilebilir. Böylelikle süreçlerin, hem disiplin altına alınması, hem de kesintisiz ve sorunsuz işleyişe kavuşması sağlanacaktır.
Geleneksel ERP içindeki işlevsellik, genel şirket organizasyon şemasındaki departmansal yapıyı dikkate alan anlayışla, çekirdek modüllere dağıtılmaktadır. Finansman, satış/pazarlama, insan kaynakları, lojistik, üretim bunların genel olanlarıdır. Bu çekirdek modüllerin her biri, yüzlerce iş sürecini içermektedir. Sistemlerinin omurgası olarak ifade edebileceğimiz bu kısım, temelde bir OLTP (online transaction processing) yapısı sunmaktadır. OLTP işlem olarak adlandırdığımız kaynak değişikliklerinin, dijital ortamda gerçek zamanlı olarak kayıt altına alınmasıdır. ERP içerdiği raporlama araçları ile OLTP veri tabanından ve diğer dijital dokümanlardan veri ve enformasyon derleme yeteneği sunması sayesinde, bir MIS (Management Information System) işlevselliği de içerme konseptindedir. Bunlara ek olarak, klasik ERP yapısı içinde doküman yönetimi, iş akış otomasyonu gibi markalara göre değişen işlevler de yer almaktadır.
Verimlilik, rekabet gücü, karlılık, müşteri memnuniyeti artacak
ERP ne demek sorusuna diğer bir bakış açısından açıklık getirirsek, sektör ve büyüklük- küçüklük (ölçek) ayrımı yapılmadan, bir şirketin satın almadan personele, üretimden satışa, stoktan finansa kadar tüm iş süreçlerinin otomatize edilmesi anlamına gelmektedir. Böylece şirketlerin, tüm iş süreçleri, maliyetleri ve geleceği kontrol altına alınabilecektir. Burada zamandan ve mekandan bağımsız çalışmanın avantajları da yakalanacaktır. Süreçlerin ise entegre bir yapı üzerinden; daha kolay, hızlı ve hatasız yönetilmesi mümkün kılınacaktır. İnternet olan her yerden bağlanabileceğiniz web tabanlı bu sistemden, geleceğe ilişkin öngörü geliştirebileceğiniz verileri de elde edebilirsiniz. Senkronize bir şekilde çalışan süreçler sayesinde; mükerrer iş yapılmasından doğan hatalı işlemler, zaman ve işgücü kayıpları önlenecektir. İş süreçleri hız kazanırken, birçok kayıt işi çalışanların üzerinden alınır ve onlara yaratıcılıklarını kullanıp daha verimli çalışabilmeleri için fırsat doğacaktır. ERP ne demek sorusunun sağlayacağı faydaya bakıldığında, yukarıda sıralanan tüm iş süreçlerinin birbiriyle entegre edilmesi çalışmalarının sonunda, verimliliğin, rekabet gücünün, karlılığın ve müşteri memnuniyetinin artması anlamına gelmektedir. Tüm bu verilerin ışığında işletmeler için asıl olan işlerinin takipte olmasıdır. İş dünyasının yönet’iş’iminin güvenliği, sürekliliği, sürdürülebilirliğinin sağlanması önemlidir. Nitekim bir enformatik iş sistemi olarak ERP’nin kapsamının olmazsa olmazları şunlardır: “tedarik, üretim, fason, dışkaynak, ürün, satış, lojistik, işgücü, kanal, servis, müşteri” olurken; veri, süreç, işlem, özellik ve parametrelerinin (ortalama 4000+ özellikten (features) oluşmasından bahsedilmektedir.

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.