e-Fatura'ya şimdi geçin ve işletmenizin dijital dönüşümünü başlatın.
e-Fatura (Elektronik Fatura) Nedir?
Gelir İdaresi Daire Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak düzenlenen e-Fatura, taraflar arasında fatura bilgilerinin güvenli bir biçimde paylaşılmasına olanak sunar ve dijital ortamda kayıt altında tutularak raporlanabilir, gerektiğinde ise ibraz edilebilir. Özetle e-Fatura, kağıt faturanın dijital halidir.
e-Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
E-Fatura, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun şekilde düzenlenen, talep edilen fatura bilgilerinin taraflar arasında güvenli bir biçimde paylaşılmasına olanak sunan, dijital ortamlarda kayıt altında tutularak raporlanabilen ve gerektiğinde ibraz edilebilen bir fatura sistemi bütünüdür. Özetle e-Fatura, kağıt faturanın dijital halidir.
- Tüm fatura süreçlerini hızlandırır.
- Kâğıt faturaya göre maliyeti çok daha düşüktür.
- Kaybolma riski yoktur.
- Kargo maliyeti yoktur.
- Çevre dostudur.
- İnternetin olduğu her yerden fatura düzenlenir.
- Hatasız fatura kesimi sağlanır. Olası hataların düzeltilmesi kolaydır.
- Fatura arşiviniz 10 yıla kadar saklanır.
- Geriye dönük faturalara erişmek kolaydır.
- Toplu fatura gönderimi yapılır.
- İade ve iptal işlemleri daha hızlı yapılır.

Rehber
Zorunlu e-Fatura Geçişine Hazır Mısınız?
e-Fatura geçişi için merak ettiğiniz her şey bu rehberde!
e-Fatura'ya Nasıl Geçebilirsiniz?
e-Fatura sistemine geçmek isteyen işletmelerin e-Fatura başvuru aşamasında önce mali mühür veya e-İmzaya sahip olmaları gerekmektedir. Mali mühür veya e-İmzaya sahip olan işletmeler e-Fatura başvuru işlemini gerçekleştirdikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uygun görmesi halinde e-Fatura uygulamasını hemen kullanmaya başlayabilir. İşletmenizin dijital dönüşümünü başlatmak için hemen sayfanın yanında yer alan “Bilgi Talep Formu” doldurup, dijital dönüşüm uzmanlarımızın size ulaşmasını sağlayabilir, başvurunuzu yaparak aynı gün içerisinde e-Fatura kesmeye başlayabilirsiniz.
Kimler e-Fatura Düzenleyebilir?
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı son tebliğe göre;
- 2022 hesap dönemi brüt satış hasılatı 3 Milyon TL,
- 2022 hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan e-ticaret firmaları,
- 2022 hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan işletmeler,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi ile konaklama hizmeti veren otel işletmeleri ciro şartsız e-Fatura düzenlemek zorundadır.
Zorunluluk dışında isteğe bağlı da e-Fatura düzenlenebilir.
e-Fatura Kimlere Düzenlenebilir?
e-Fatura Nasıl Kesilir?
e-Fatura nasıl kesilir sorusunun üç farklı cevabı var: Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı, özel Entegratör ve Entegrasyon Yöntemi olmak üzere üç farklı yoldan kesilebilir.
e-Fatura, GİB Portalı üzerinden ücretsiz olarak düzenlenebilir. Bu sistem az sayıda e-Fatura oluşturan firmalar için kullanışlı olmakta ve 6 ay saklama süresi bulunmaktadır.
Diğer bir yöntem olarak Entegrasyon yöntemi ile fatura oluşturabilmek için uzmana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için GİB ile işletme sisteminin birbirine entegre olması gerekmektedir.
e-Fatura oluşturmanın en kolay yolu ise özel entegratör kullanmaktır. Fatura, özel entegratörün online portalı üzerinden oluşturulmaktadır.

Uyumsoft i-Dönüşüm Portalı üzerinden e-Fatura Nasıl Düzenlenir?
Portaldaki fatura işlemlerinin takibini yapmak için portal ekranında sol taraftaki sekmeler kullanılır.
Sekmeler kullanılarak fatura oluşturulabilir, tekli ve çoklu fatura girişleri yapılabilir. Ek olarak, taslaklara kaydedilen faturalar görüntülenebilir, indirilebilir, düzenlenebilir, gönderilebilir veya silinebilir. Fatura şablonu firmaya uygun olarak özelleştirilebilir.
Fatura yükleme işlemleri tekli veya çoklu yapılabilir. Yükleme işlemi biten faturalar silinebilir veya gönderilebilir. Buraya yüklenen faturalar taslaklara aktarılır. Fatura işlemlerinin takibinin yapıldığı seklemeler alanı sayesinde diğer yazılımlardan oluşturulmuş olan faturalar portale aktarılarak, düzenlemeler yapılabilir.
Uyumsoft Portal üzerinden Fatura Oluşturma
Fatura oluşturma işlemleri için; “e-Fatura işlemleri” menüsünün altında “e-Fatura oluştur” butonuna tıklanır. Aşağıda görülen alanlar doldurulur. Burada dikkat edilmesi gereken unsurları ve doldurulması gereken alanları detaylı olarak açıklayalım.

Fatura oluştur sekmesine tıkladıktan sonra çıkan ekranda Genel Fatura Bilgileri ve Alıcı Bilgilerinin doldurulması gerekmektedir.
Genel Fatura Bilgileri Alanı;
ETTN numarası sistemin her fatura için verdiği tekil bir numaradır.
özelleştirme Numarası e-Fatura versiyon bilgisini göstermektedir.
Fatura Numarası, ilgili alana kullanıcı tarafından yazılabildiği gibi fatura kaydedildikten sonra sistem tarafından otomatik olarak da verilebilir. Sistemden otomatik olarak fatura numarası alınması için fatura numarası al butonu tıklanmalıdır.
Senaryo Tipleri: Ticari, Temel, Yolcu Beraber, İhracat, Hal, Kamu, olmak üzere altı senaryo tipi vardır.
Fatura Tipi: İade, Satış, Tevfikat, İstisna, Özel Matrah, İhraç Kayıtlı, SGK, Komisyoncu, Konaklama Vergisi, Hks Satış, Hks Komisyoncu ve Tevfikat İade olmak üzere on bir fatura tipi vardır.
Genel fatura bilgileri alanı doldurulduktan sonra alıcı bilgileri alanı doldurulur.
Alıcı Bilgileri Alanı
e-Fatura mükelleflerinin vergi kimlik tc no veya unvan bilgilerini girilerek arama yaptığı yer etiket alanıdır.
Alıcının firma bilgileri girildikten sonra sistem üzerinden otomatik olarak vergi kimlik numarası ve unvan bilgisi de gelmektedir.
Alıcının adres bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurularak bir sonraki adıma geçilir. Alıcı hali hazırda adres defterine kayıtlı ise bilgiler otomatik olarak gelmektedir. Bilgiler daha önceden kaydedilmemiş ise, adres defterine ekle butonuna basılarak aynı firmaya ait sonraki fatura düzenleme işlemleri için kaydedilebilir.
Fatura ve alıcı bilgileri doldurulduktan sonra “KAYDET” butonuna tıklanarak mal ve hizmet ekle ekranına geçilir.


Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.
e-Fatura Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
e-Faturaya Geçiş Maliyeti Nedir?
e-Fatura Hizmetini Kimler Kullanmalıdır?
e-Fatura Geçiş Şartları Nelerdir?
e-Fatura’ya geçiş şartları GİB tarafından belli aralıklarla yayımlanan tebliğe göre değişiklik göstermektedir.
Son tebliğe göre;
- 2022 yılında brüt satış hasılatı 3 Milyon TL olan firmalar
- e-Ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerden, 2022 hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar
- Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan işletmelerden, 2022 hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar
- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi ile konaklama hizmeti veren otel işletmeleri ciro şartsız zorunlu olarak e-Fatura’ya geçiş yapacak.