
e-Fatura
Pek çok işlemin dijitalleşerek online platformlara taşınmasından en çok etkilenen sektörler arasında ekonomi de yer alır. Ticaretle uğraşan ya da hizmet veren işletmelerin mutlaka öğrenmesi gereken dijital yenilikler arasında e-Fatura kavramı bulunur. Tamamen elektronik ortamda kesilen ve dijital olarak yollanan e-Fatura’ların kullanımı, yasalar yoluyla belirli kurallara bağlanmıştır. Bu sebeple de işletme sahibi olan herkesin bu kavramla ilgili en güncel bilgileri öğrenmesi önerilir. Siz de e-Fatura sistemiyle ilgili detaylara hakim olmak istiyorsanız aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.

e-Fatura Nedir?
“ e-Fatura nedir?” sorusu, dijitalleşmeyle birlikte gelen yeni kurallara uyum sağlamak isteyen pek çok kişi tarafından sıklıkla dillendirilir. Yeni bir belge türü olmayan ve kağıt fatura ile aynı hukuki niteliğe sahip olan e-Fatura, kısaca “faturaların internet ortamında gönderilip-alınması” olarak açıklanabilir. Veri formatı ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-Fatura, ülkemizde 397 sıra nolu VUK tebliği ile hayata geçirilerek, 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamaya girmiştir. VUK gereği e-Fatura’da, bir faturanın içinde yer alması gereken tüm bilgiler bulunurken, alıcı ile satıcı arasındaki karşılıklı fatura iletimi elektronik ortamda gerçekleşmektedir. GİB tarafından yönetilen e-Fatura uygulamasının amaçlarından birisi, alıcı ile satıcı arasında karşılıklı güvenin oluşması, zaman ve maliyet tasarrufunun sağlanmasıdır.

e-Fatura’da Özel Entegratör Uygulamasına Neden İhtiyaç Duyulmuştur?
Ülkemizde e-Fatura sistemi altyapısı kurulurken, dünyadaki başarılı örnekler de incelenmiştir. GİB tarafından XML tabanlı global bir standart olan UBL-TR formatı benimsenmiştir. Aynı zamanda bilgi işlem altyapısı yeterli olmayan e-Fatura mükellefleri için de, 421 sıra nolu VUK tebliğiyle, dünyada da uygulanan “Özel Entegratör” uygulaması başlatılmıştır ve özel entegratör olan firmalar, mükelleflere hizmet vermek için iş hayatındaki yerini almıştır.

e-Fatura’ya Geçmenin Avantajları Nelerdir?
e-Fatura kesme işlemi, ürün ya da hizmet satışından sonra müşteriye klasik bir fatura kesmek yerine dijital bir fatura göndermenizi gerektirir. e-Fatura kesmek, son derece hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilen bir işlemdir ve e-Fatura uygulaması aracılığıyla da hata riski minimuma inecek şekilde yapılabilir. Bu sayede işletme sahipleri, zamandan tasarruf ederek ve fatura kesme işlemi sürecinde yaşanabilecek insani hatalardan korunarak faturalarını güvenle kesebilir. Ayrıca e-Fatura, kağıt ve baskı maliyetlerini ortadan kaldırırken, kargo süreçlerinin neden olduğu operasyonel yükü de azaltır. E-Fatura sayesinde uzak iki adres arasında gerçekleşen alışveriş ile ilgili faturanın kargo aracılığı ile gönderilmesine gerek kalmaz, böylece faturanın kaybolma riski de tamamen tarihe karışır. E-Fatura aynı zamanda eski tarihli faturalara istendiği an kolayca ulaşılmasına yardımcı olur ve böylece işletmelerin mali durumunu denetlemede büyük bir kolaylık sağlar. E-Fatura interaktif bir işlem olmasıyla da öne çıkar. İşletmede yetki sahibi olan herkesin istediği yerden görüntüleyebileceği e-Fatura’lar, denetleme ve muhasebe işlemlerinde zaman kazanılmasına yardımcı olur.

E-Fatura Nasıl Kullanılır?
Pek çok işletme sahibi, “E-Fatura mükellefi ne demek?” ve “ E-Fatura nasıl kesilir?” sorularına yanıt arar. E-Fatura ve e-Arşiv işlemleri, 2020 yılı ve sonrasındaki dönemlerde yıllık brüt satışı 5 milyon TL ve üzeri olan tüm işletmeler için zorunludur. Bu kritere uygun kişiler, e-Fatura mükellefi olarak isimlendirilir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan kurumlar (hastane, medikal vb), Özel Tüketim Vergisi I sayılı listedekileri (EPDK Lisanslı Şirketler)imal, ithal edenler (bayilik Lisansı Dahil), Özel Tüketim Vergisi III sayılı listedekileri (Motorlu Taşıtlar)imal, ithal edenler, Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları, İnternet Ortamında Reklam Yayınlayanlar, Komisyoncu ya da Tüccar olarak Sebze Meyve Ticaretiyle İştigal Edenlerin e-Fatura kesmesi zorunludur. E-Fatura’ya geçiş sürecinde kullanıcı dostu bir ara yüze sahip olan ve işlemlerinize kolaylık katan eUyum portal hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Kimler E-Fatura Kullanabilir?
E-Fatura kullanımı, ticaretle uğraşan herkes için uygundur. Yasal olarak
e-Fatura kullanması zorunlu olmayan işletmeler de gönüllü olarak
e-Fatura giriş işlemleri yapabilir ve sisteme dahil olabilir. E-Fatura kesme
işlemlerinin kolaylığı sebebiyle pek çok işletme, herhangi bir zorunluluğu
olmamasına rağmen sisteme dahil olmayı tercih eder.
E-Fatura uygulaması sayesinde faturalarınızı kolayca kesebilir ve e-Fatura
görüntüleyici üzerinden geriye dönük olarak
faturalarınızı görüntüleyebilirsiniz. E-Fatura
görüntüleme avantajı sayesinde işletmenizin muhasebesini kolayca
tutabilir ve işletme yönetiminde büyük bir kolaylık
yakalayabilirsiniz. Siz de bu sistemin kolaylıklarından yararlanmak isterseniz hemen
Bilgi Talep
Formu’muzu doldurup, dijital
dönüşüm uzmanlarımızın size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
E-Fatura Sıkça Sorulan Sorular
e-Fatura mükellefi kimlerdir?
e-Fatura kullanmak maliyeti düşürür mü?
e-Fatura nedir?
e-Fatura'ya geçince e-Deftere'de geçmek gerekir mi?
E-Fatura ne demek sorusuna verilmesi gereken en doğru cevap bir fatura çeşidi olan ve resmi olarak 2014 yılından bu yana 10 Milyon Türk lirasından daha yüksek ciroya sahip olan bütün işletmelerin kullanmasının zorunlu olduğu bir faturalandırma sistemi cevabı doğru olacaktır. E-fatura pek çok avantaja sahiptir. Fakat öncelikle ele alınması gerekilen konu her yıl milyonlarca ağacın korunmasına sağladığı avantajlar nedeni ile herkes tarafından yaygın olarak kullanılması gereken bir sistemdir. Uyumsoft e-Fatura hizmeti hakkında bilgi almak için tıklayın.
Türk ticaret kanunun gelişen iletişim kanalları için sunmuş olduğu yeniliklerden biri olan E-Fatura uygulaması oldukça pratik olması yanı sıra son derece de kolay kullanım sağlaması ile dikkat çekiyor. Faturalandırma geleneğini şimdiden değiştiren bu yenilik birçok avantajları da beraberinde getirmektedir. Zira özellikle internet kullanımına aşina olan kişilerin e-fatura işlemlerini daha çok tercih etmesi sistemin ne kadar başarılı çalıştığının göstergesi durumundadır.
E-Fatura nasıl kesilir konusuna girmeden önce e-fatura avantajlarının altını çizmek doğru olacaktır. Tahsilatlar ve ödemeler göz önünde bulundurulduğunda işlerin hızlanması ve sorumlulukların azalması yönü ile e-fatura işletmelere oldukça büyük katkı sağlamaktadır. Zira e-fatura işlemlerinin interaktif bir ortamda yapılmasına bağlı olarak yapılan her türlü işlem anında müşterinizin ya da tedarikçinizin ekranlarına düşecektir. Bu sayede fatura bekleme ya da fatura iletme gibi sorunlar ve zaman kayıpları ortadan kalkacaktır. Yazının devamı için tıklayın!

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.