Mali mühür, en kısa tanımıyla; bir firmanın sahip olduğu kaşenin, elektronik forma dönüştürülmesidir. Mali mühür, gerekli başvurular yapıldıktan sonra Tübitak aracılığı ile firmaya ulaştırılır. Görüntüsü USB cihazlarını anımsatır ve kurumsal anlamlar taşır.
Mali Mühür Kurumsal Geçerliliğe Sahip Midir?
Mali mühür kurumsal geçerliliği olan, kurumsal bir e-imza çeşididir. Mali mühür; kullanım alanı ve özellikleri ile, kurumun belirlenmiş olan yetkili ya da yetkililerinin denetimi altında kullanılan; yetkili kişi ya da kişilerin değişmesi durumunda kişisel bilgilerin Başkanlıkça (Gelir İdaresi Başkanlığı) tespit edilen yöntemlerle bildirilmesi zorunluluğu olan bir mühürdür. Kurumsal geçerliliğini de işbu özelliği sayesinde alır.
Mali Mühür Başvurusu için Hangi Adımlar İzlenmeli?
Öncelikli olarak eğer tüzel bir firma e-fatura, e-arşiv ya da e-defter kullanıcısı olmak istiyorsa, mali mühür başvurusu yapmalıdır. Mali mühür temin etmek isteyen ve kart okuyucusu isteyen firmalar, gerekli linkler üzerinden formu doldurarak sisteme giriş yapmalı ve mühür ücretini de Tübitak’a iletmelidir. Bu aşamalardan sonra mühür ile e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter başvurusu yaparken firmanızı sisteme tanımlamak amacıyla kullanabilirsiniz. Bu şekilde kurumunuzun bilgileri doğrulanmış olacaktır. Mali mühür temin eden firmaların unutmaması gereken öncelikli faktör; mali mühürlerin 3 senede bir yenilenmesi gerektiğidir. Eğer, firma unvanında değişiklikler olmuş ise eski unvan üzerinden alınmış olan mali mühürün geçerliliği kalmaz. Bundan dolayı da yeni unvanla tekrar başvuru süreci başlatılmalıdır.
Mali Mühür Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Mali Mührün öncelikli olarak kullanım amacı; elektronik ortamda alışverişi yapılan belgelerin muhataplarına iletilmesi, alınması ve muhafaza edilmesi aşamasında güvenliğin ve gizliliğin sağlanmasıdır.
Mali mühür birçok alanda kullanılabilir. Özellikle de tüzel kişiler ile kurum, kuruluş ve firmalar tarafından e-belge şeklinde düzenlenecek olan fatura ve diğer resmi evrakların kaynağının ve muhteviyatının korunması amacıyla kullanılabilir. Bunun dışında dijital mecralarda muhataplarına gönderilmesi ve elektronik ortamda muhafazası sırasında güvenliğinin sağlanması amacıyla da yaygın olarak kullanılır.
Mali Mührün e-Fatura Uygulamasındaki Önemi Nedir?
Öncelikli olarak data transferlerinin güvenliği e-fatura uygulamalarında oldukça önemlidir. Bundan dolayı da kaynağın inkar edilemezliği ve veri bütünlüğünün korunması amacı ile mali mühür kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Gerçek şahıslar e-imza kullanma seçeneğini de tercih edebilir. Bundan dolayı da mali mühür olmaksızın e-fatura düzenlenemez. Bu sebeple de mali mühür oldukça önem teşkil eder.
Mali Mühür Kimler Tarafından Kullanılabilir?
Mali mührün kullanım alanı; kurumun yetkili olarak bildirdiği şahıslardır. Eğer kurum içerisinde yetkili olan kişi ya da kişiler değişmiş ise yerine atanan yetkili ya da yetkililerin kısa sürede seçilip, yetkili birimlere bildirilmesi zorunludur.
Mali Mühür Nasıl Alınır?
Elektronik Fatura ya da e-Defter kullanmak isteyen firma yetkilileri ilk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuruda bulunmalıdır. Başvurusu olumlu olarak kabul edilen TÜBİTAK bünyesinde Kamu Sertifika merkezine mali mühür için başvurmak mümkündür.Mali mühür; Tübitak bünyesinde bulunan, Kamu SM yani Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından verilmektedir. Gerekli başvurular yapılır, formdaki bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi ardından, uygun görülen firmalara mali mühür verilmektedir. Bununla beraber beş yıl geçerliliği söz konusu olan belgeler bir adet akıllı kart içinde bulunmaktadır. Bu kartlar, USB kart okuyucu ile beraber yetkili kişiye teslim edilir.
Mali Mühür ile e-İmza Arasındaki Fark Nedir?
E- imza olarak ifade edilen terim; gerçek kişilere verilen elektronik imza sertifikasıdır. E- imza; sertifika sahibi olan kişinin ıslak imzasıdır. Firmalar için oluşturulan elektronik imza ise mali mühürdür.
Sıkça Sorulan Sorular
💡 Mali Mühür Kurumsal Geçerliliğe Sahip Midir?
💡 Mali Mühür Başvurusu için Hangi Adımlar İzlenmeli?
💡 Mali Mühür Hangi Amaçlarla Kullanılır?
💡 Mali Mührün e-Fatura Uygulamasındaki Önemi Nedir?
💡 Mali Mühür Kimler Tarafından Kullanılabilir?
💡 Mali Mühür Nasıl Alınır?
💡 Mali Mühür ile e-İmza Arasındaki Fark Nedir?
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.