
e-Defter Nedir?
e-Defter nedir? konusunu değerlendirdiğimizde, e-Defter için kendi kendisini değerlendiren defter ifadesini kullanabiliriz.
e-Defter, Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) hükümleri gereğince tutulması zorunlu olan defterlerin, elektronik dosya biçiminde hazırlanması, bastırılmaksızın kaydedilmesi, değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması ve ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesini sağlayan uygulamaların bütünüdür.e-Defter uygulaması, muhasebe programına bağlı olmadan, bütün muhasebe programlarından kayıtları alarak e-Defter oluşturur.

e-Defter Başvurusu Nasıl Yapılır?
e-Defter uygulamasına, sadece elektronik ortamda başvuru yapılabilmektedir. Tüzel kişi olan mükellefler www.edefter.gov.tr/ adresindeki başvuru formu ve taahhütnamesini doldurarak, başvuruyu yapan kuruma ait mali mühürleri ile onaylamaları gerekmektedir.
Gerçek kişi olan mükellefler ise www.edefter.gov.tr adresindeki başvuru formu ve taahhütnamesini doldurarak, kendilerine ait Mali Mühür veya Nitelikli Elektronik İmza ile onaylamaları gerekmektedir.
Defterlerini elektronik ortamda oluşturmak, kaydetmek, muhafaza ve ibraz etmek isteyen gerçek ve tüzel kişi mükellefleri, e-Defter tutulması, kaydedilmesi, onaylanması, saklanması ve ibrazında kullanılacak Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’den uyumluluk onayı almış bir yazılım kullanmalıdır.
- Mali Mühür / Zaman Damgası
- Uyumluluk onayı almış yazılımın temini
- Mevcut ERP içinde bulunan alanların e-Defter formatına göre güncellenmesi
- Mükellef bünyesinde saklanacaksa Türkiye’de e-arşivleme imkanı olması

e-Defter ile İş Akışı Nasıl Gerçekleşiyor?
- Yevmiye defter boyutunun sınırı aşmamasına bakılır, imzalanır,
- Yevmiye defterinin şema ve şematron kontrolü yapılır,
- Yevmiye defteri beratı oluşturulur ve imzalanır,
- Yevmiye defteri beratı şema şematron kontrolü yapılır,
- Yevmiye defteri beratı sıkıştırılır.
- Hatasız oluşan dosyalar Gelir İdaresi Başkanlığı GİB’in sitesine yüklenir.
Nitekim eğer yukarıdaki sıralamada herhangi bir hata oluşur ise, e-Defter hazırlanamaz.Aylık e-Defterlerin berat dosyaları izleyen 3.ayın sonuna kadar e-Defter uygulamasına yüklenmelidir. Aylık dönem, sadece onaya sunulan ayın defter kayıtlarını kapsar, önceki aylar kayıtlarını içermez. e-Defter oluşturulduktan sonra, muhasebe işlemlerinde yanlışlık yapıldığının tespiti halinde, bunun tespit edildiği cari ay içinde düzeltilmesi mümkündür.
e-Defter tutmaya başlayanlar, artık defterlerini kâğıt ortamda tutamazlar. Mükellefler, e-Defter tutmaya başladıkları tarih itibarıyla, eski defterlerine kapanış tasdiki yaptıracaklardır.

e-Defter Standardı Nedir?
Defterlerin elektronik ortamda hazırlanması için XML formatında bir standart olan ve uluslararası kullanıma sahip XBRL eXtensible Business Reporting Language (Genişletilebilir İş Raporlama Dili) esas alınmıştır. Defter ve beratlar, XML dosyası UTF-8 dil kodlaması ile oluşturulmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
📄 e-Defter Nedir?
📄 e-Defter Başvurusu Nasıl Yapılır?
📄 e-Defter ile İş Akışı Nasıl Gerçekleşiyor?
📄 e-Defter Standardı Nedir?

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.