e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

Türk Ticaret Kanunu’nun gelişen iletişim kanalları için sunmuş olduğu yeniliklerden biri olan e-Fatura uygulaması oldukça pratik olması yanı sıra son derece de kolay kullanım sağlaması ile dikkat çekmektedir. Faturalandırma geleneğini şimdiden değiştiren bu yenilik birçok avantajları da beraberinde getirir. Özellikle internet kullanımına aşina olan kişilerin e-Fatura işlemlerini daha çok tercih etmesi sistemin ne kadar başarılı çalıştığının göstergesi durumundadır. e-Fatura iptali temel ve ticari olmak üzere iki farklı seçenekten oluşur.

Temel e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

“Temel fatura iptal edilir mi?” kullanıcıların sıklıkla cevabını merak ettiği sorular arasında yer alır. e-Fatura iptal yöntemleri, faturaların türlerine göre farklılık gösterebilir. Temel fatura iptali, GİB Portal ya da özel entegratör üzerinden gerçekleştirilebilir. eFatura iptal portalı olarak da kullanabileceğiniz GİB Portal üzerinden iptal edilmek istenen temel e-Faturalar için sisteme giriş yapıldıktan sonra söz konusu fatura seçilir ve “İptal” seçeneği tıklanır. Bu süreç sonunda fatura iptal etme işlemi gerçekleşmiş olur. Özel entegratör üzerinden e-Arşiv Fatura ve e-Fatura iptali için entegratörün sağladığı yazılım ya da portal vasıtasıyla iptal işlemini gerçekleştirmeniz mümkün olur. Temel e-Fatura iptalinde alıcı onayı gerekmez.

Ticari Fatura Nasıl İptal Edilir?

Ticari e-Faturalar alıcının faturayı reddetme ya da kabul etme olanağının bulunduğu bir türdür. Bu türde elektronik fatura iptalleri için öncelikle portal girişi yapılır. Elektronik fatura iptal portalı olarak da kullanabileceğiniz GİB üzerinden kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaparak iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Portal üzerinden gelen/giden faturalar menüsünü seçerek iptalini istediğiniz faturayı bulmanız gerekir. Seçtiğiniz e-Fatura için “İptal Talebi Gönder” seçeneğine tıklayarak iptalin sebebini girebilirsiniz. Bu adımları tamamladıktan sonra iptal talebini gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz iptal talebi alıcıya ulaştıktan sonra 7 gün içinde iptal talebine yanıt vererek ticari fatura iptal etme sürecini tamamlamış olur.

e-Fatura İptal Süresi

e-Fatura iptal edenlerin doğru e-Fatura düzenlemesi için oldukça dikkatli olması gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı bu alanda sıkı incelemeler yapmaktadır. e-Fatura düzenlemesi yapacakların Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı internet şubesinde yer alan ilgili alanları manuel yöntemler ile doldurması ve sisteme kaydetmesi gerekir. Fakat yapılan en küçük hata e-Fatura işlemlerinde de daha fazla uğraşmanızı gerektirebilir. Bu sebeple, ilgili işlemler yapılmadan önce oldukça dikkat etmek gerekir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biri fatura iptal süresi olmaktadır. e-Fatura reddetme süresi 7 gün olmaktadır. 7 günden uzun süreyle iptal edilmeyen faturalar yürürlüğe girer. Ayrıca, “e-Fatura nasıl iptal edilir?” sorusu kadar dikkat çeken bir başka konu olan fatura yenileme işlemi ise süreye tabi değildir. Yeni faturayı hem eski fatura beklenmeden yapabilirsiniz hem de eski fatura iptal edildikten sonra reddedilen fatura üzerinde gerekli düzenlemeleri ayarlayarak yeni faturayı düzenleyebilirsiniz. Fatura düzenleme işlemi için Uyumsoft’un e-Fatura uygulamasını tercih ederek ön muhasebe işlemlerinizi hızlı ve verimli yönetebilirsiniz.

e-Fatura İptali Hakkında Sıkça Sorulan Sorular



e-Fatura iptal talebi nasıl onaylanır?

Elektronik fatura alıcısı, kendisine gelen iptal talebini GİB portalı üzerinden ya da özel entegratör sistemini kullanarak onaylayabilir. Alıcının e-Fatura itiraz süresi içinde onay vermesi ile birlikte fatura iptal olur.

İptal edilen e-Fatura tekrar düzenlenebilir mi?

eFatura iptali sonrası bu faturanın yerine yenisi düzenlenebilir.

e-Fatura iptal talebi reddedilirse ne olur?

Ticari e-Fatura iptal talebinin reddedilmesi halinde fatura geçerliliğini korur. Bu durumda alıcı ile satıcının iletişime geçerek sorunu çözmesi gerekir.

İptal edilen e-Fatura nasıl kayıt olur?

İptal edilen e-Faturalar, portal ve muhasebe sistemlerinde “İptal Edildi” ibaresi ile görünmektedir.

e-Fatura iptali geri alınabilir mi?

e-Fatura iptalleri geri alınamaz. İptal edilen bir fatura tekrar geçerli olamayacağı için yeniden düzenlenmelidir.

e-Fatura iptalinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

e-Fatura iptal ederken sürenin aşılmadığına ve alıcı ile satıcının mutabık olduğuna dikkat etmek gerekir.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: e-Fatura Hakkında 20 Soru 20 Cevap,  e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya Yeni Geçtiyseniz Ne Yapmalısınız?, e-Arşiv Fatura ile İlgili Merak Edilenler
Sizi Arayalım

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.

    ×

    Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. En kısa sürede uzman ekiplerimiz size dönüş yapacaktır.