Online'a Özel Fırsat
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. En kısa sürede uzman ekiplerimiz size dönüş yapacaktır.
Uzaktan çalışma modeli kalıcı hale geliyor…
Uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşmasıyla birlikte, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan Uzaktan Çalışma Yönetmeliği, 10 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Uzaktan çalışma modelini kısaca tanımlarsak, işverenin iş organizasyonu kapsamında, çalışanların yapacakları işlerini işyerlerinin dışındaki herhangi bir ortamda (ev gibi) yerine getirmesidir. Son aylarda yoğun olarak iş hayatına yerleşen uzaktan çalışma ile ilgili Bakanlığın yayınladığı yönetmelikte, işverenler ve çalışanlar açısından, uzaktan çalışmanın usul ve esasları açıklandı. İşverenler ve çalışanlar arasında, işin şekli, süresi, ücreti, işveren tarafından sağlanacak iş araçları ve ekipmanlarının belirlenmesi gibi ilgili tüm konuları kapsayacak bir iş sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması gerektiği ifade edildi. İşe dair tüm verilerin korunması noktasında, işletme kurallarının sözleşmede açık olarak belirtilmesi ve çalışanların buna uymasının zorunlu olduğu kaydedildi. İşverenlerin, çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu olduğu, bu konuda eğitimler ve bilgilendirmeler yapması gerektiği bildirildi. İşin yapılması sırasında oluşacak elektrik, ısınma, internet gibi ilave maliyetlerin nasıl karşılanacağının ise, işverenler ve çalışanlar arasında karşılıklı anlaşmayla belirleneceği ifade edildi. Ayrıca, tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddeler ile çalışanların uzaktan çalışma yapamayacağının altı çizildi. Aynı maddede, bazı kamu kurumları ve milli güvenlik açısından stratejik olan birimlerin de uzaktan çalışma yapamayacağı kaydedildi.
Gelecekte daha yoğun olarak hayatımıza girecek olan “uzaktan çalışma- home ofis çalışma”, pandemi nedeniyle global çapta öne çekilmiş oldu. Dijital dönüşüm sayesinde, zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde yapılan iş süreçlerini, etkin bir şekilde yönetebilmenin püf noktaları şunlardır:
1-İşletme tarafından; çalışanları, tedarikçileri, müşterileri ve çözüm ortakları ile güvene dayalı açık bir iletişim kurulmalıdır. İş sürecini uzaktan yönetirken, mesafelerin bağları zayıflatmasının önüne geçmek için sanal toplantılar yapılabilir. Bu dönemde liderlerin ve üst düzey yöneticilerin, görüşlerini ve geri bildirimlerini ekosistemlerine düzenli olarak aktarması önemlidir.
2-İş planları, iş yerinde olduğu gibi yapılmalıdır. Evden çalışmanın da, tıpkı ofisteki çalışma disiplini ve sorumluluğu ile aynı olduğu bilinmelidir. Home ofis çalışırken, öncelikle konsantrasyonun sağlanabileceği uygun bir çalışma alanı ve masası oluşturulmalıdır.
3-Çalışanların, tedarikçilerin, iş ve çözüm ortaklarının iş akışları ve görevleri etkin şekilde belirlenmelidir. Çalışmalar uzaktan yapılsa da, ekosisteme dahil olan tüm kesimler arasında “ekip ruhu” oluşturulması zaruridir. Bu süreçte, çalışanlara ve ekosisteme daima pozitif mesajların verilmesi de önemlidir.
4-Uzaktan çalışma sürecinde işçi ve işverenin beklentilerini sağlamak ve aralarındaki ilişkiyi güçlendirmek için doğru bir performans yönetimi sistemi kurmak gerekiyor. Çalışanların oluşturduğu verileri toplama ve kontrol etme sürecini daha verimli bir hale getirmek, işletmelerin ana hedefleri arasında yer almalıdır. Uzaktan çalışma ortamında işletmelerin karşılaştığı tüm zorluklara tek elden çözüm olan UyumHRM gibi bütünleşik İK yazılımları tercih edilmelidir.
5-Uzaktan çalışma modelinde iş süreçlerini kolaylaştıran ve geliştiren teknolojik araçlar, programlar, uygulamalar yakından takip edilmelidir. İşletmelerin dijital dönüşümüne rehberlik eden Uyumsoft’un ürünleri ile ilgili detaylı bilgi almak için burayı tıklayın.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.
BU NEDİR?
UYUM BLOG
İLETİŞİM
Çiftehavuzlar Mah. Eski Londra Asfaltı Cad.
Yıldız Teknik
Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Teknoparkı
A1 Blok – Kat:2 –
No:201
P.K. 34220 Esenler / İstanbul / TÜRKİYE
+90 (212) 467 33 33 (Pbx.)