
Kolektif Gücün Örgütlenme Aklı:
Dr.Rüştü Bozkurt
Krizler kolektif güç kapasitesinin ne ölçüde kullanıldığını ortaya çıkarır. Virüs salgınında zamanında gerekli önlemleri alan sağlık örgütlerini ve çalışanlarını takdirle karşıladık. Şimdi sıra toplumun geleceğini yönlendiren düşünce sistemleri, inanç sistemleri, bilim ve teknoloji sistemleri, eğitim sistemleri, ticaret sistemleri, finans sistemleri, sosyo-ekonomik sistemler, hukuk sistemleri ve yönetim sistemlerinin vereceği sınavda.
Siyasi irade, bürokrasi, sivil toplum örgütleri “kriz sınavını” başarıyla atlatmak için neler yapmalı?
1. Katılımcı ve kapsayıcı aklın önemi: Bilim Kurulu’nun oluşturduğu “rasyonel otorite olma” ve “ yarattığı güvenden” ders almalıyız:
Kriz sürecinde gördük ki, Sağlık Bakanlığı insanların kim olduklarına bakmadan, ne bildiklerine ve ne yaptıklarına bakarak oluşturduğu Bilim Kurulu ile hepimize güven verdi. Bu yaşanmış örnek, toplumda güven yaratarak, toplumsal enerjinin daha etkin kullanılabileceğini bize gösterdi.
Katılımcı ve kapsayıcı kurumların, kriz koşullarında da “etkili bir sorun çözme aracı” olduğuna hep birlikte tanıklık ettik. Bu yaşanmış “olumlu deneyimi” yaygınlaştırmalı ve derinleştirmeliyiz.
2.Krizlerin atlatılmasında “kolektif güç” kapasitesi hayati önem taşır:
Kolektif gücün-burada kastettiğimiz devlettir- kapasitesini Daran Acemoğlu ve Robinson’un tanımıyla bir kere daha anımsayalım:
” Devletin kapasitesi amaçlarını gerçekleştirme gücüyle ölçülür. Bu amaçlar genellikle yasaların uygulanması, ihtilafların çözülmesi, iktisadi faaliyetlerin düzenlenmesi ve vergilendirilmesi, altyapıların sağlanması ve diğer kamu hizmetlerinin sunulmasını içerir. Bunlara savaşmak da dahil edilebilir. Devletin kapasitesi kısmen kurumların nasıl örgütlendiğine ve daha hayati olarak da bürokrasisine bağlıdır. Devletin planlarını hayata geçirmesi için bürokratlara ve devlet çalışanlarına ihtiyaç vardır. Bu görevlerin ayrıca misyonlarını yerine getirecek araçlara ve motivasyona da sahip olmaları gerekir.”
Bireyler, topluluklar, toplum ve insanlığın en önemli buluşu olan devlet başta olmak üzere bütün kurumlar tam da kriz koşullarında kendini kanıtlar.
Ekonominin değişik kesimlerinin sorunlarını çözmek için de “ Kapsayıcı Bilim Kurulları” oluşturularak, ortak aklın çözümleri hayata taşınmalı. Oluşturulacak bir başka bilim kurulu da “Devletin kapasitesini” nasıl gerçekleştirdiğini sorgulamalı ve gelecek için değerli dersler çıkarılmalıdır.
3. Ülkemiz özelinde Küçük ve Orta Ölçek İşyerleri’nin önemi:
Ülkemizde küçük ve orta ölçek işyerlerinin “rekabet edebilir ölçek sorunları” vardır. Ayrıca “rekabet edebilir teknoloji donanımı ihtiyaçları” da çözüm beklemektedir. Hepsinden önemlisi de “rekabet edebilir yönetişim anlayışı ve bakış açısı” sorunları had safhadadır. Bu yapısal sorunlara bir de “ Koronavirüs Krizi” tuz biber ekmiştir.
KOBİ’lerin sorunlarına ilişkin iktidari, muhalefeti, STK’lar ve toplumun diğer kesimlerini temsil eden, asıl önemlisi gerekli bilgi ve birikimi olanlardan bir bilim kurulu oluşturularak alınacak ivedi önlemler kadar uzun dönemli geleceği inşa edecek önlemlere ilişkin kararlar da üretilmelidir.
Büyük sorunlar, kapsayıcı düşünmeyi, kapsayıcı kurumları, kapsayıcı önlemleri gerektirir. Yaşadığımız ve nasıl çözülebileceğini de bu aşamada kestiremediğimiz bu krizi toplumun ortak aklı ile aşmalıyız…
















Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.
BU NEDİR?
UYUM BLOG
İLETİŞİM
-
Adres
Çiftehavuzlar Mah. Eski Londra Asfaltı Cad.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Teknoparkı
A1 Blok – Kat:2 – No:201
P.K. 34220 Esenler / İstanbul / TÜRKİYE -
Telefon
+90 (212) 467 33 33 (Pbx.)
-
Faks
-
E-Posta
-
-
-

ve Teknolojileri Ticaret A.Ş.
© 2022 Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Tic. A.Ş. - Designed & Clicks'us Digital Agency - SEO Ajansı -