İşletmeler, sanayi, ticaret, hizmet gibi hangi alanda faaliyet gösteriyor olursa olsunlar, ellerindeki iş gücünü, bilgi birikimleri ve tecrübeleri doğrultusunda iş sürecine göre planlamalıdırlar. İşletmelerin planları ve gelecek hedefleri doğrultusunda, iş gücünün organize edilmesi son derece kritik bir öneme sahiptir. Özellikle, ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde stratejik iş gücü planlaması etkin şekilde yapılmaktadır. Ülkemizde de, şirketler büyümeye başladıkça, iş gücü planlaması noktasında gerekli çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bizdeki firmalarda iş gücü planlaması, genellikle işe alım ve yeteneklerin yönetilmesi olarak yapılırken; global şirketlerde daha stratejik olarak yönetilmektedir. Şirketin büyüme hedefleri doğrultusunda, insan kaynakları da daha etkin bir şekilde yapılanmaktadır. İş gücünü planlarken, sadece iş odaklı operasyonel planlama süreçlerinin ötesinde, stratejik planlamanın yapılması da günümüz rekabet ortamında önemli bir konudur. Aslında iş gücü planlaması özünde; doğru işe, uygun kişinin, reel maliyet ve olması gereken zamanda katılımı olarak özetlenebilir. Burada ilgili insan kaynaklarının becerileri ve yetenekleri, bilgi birikimleri ve tecrübeleri ile uzun vadede şirket içerisinde alacakları çeşitli görev tanımları gibi konular bulunmaktadır. Örneğin, bir kişi işten ayrıldığında iş akışı etkilenmeden yerine geçebilecek olan insan kaynağının öncesinde planlanması veya kurum içi eğitim çalışmalarıyla yetkinliklerinin yükseltilmesi doğrultusunda kariyer planlarının yapılması gibi maddeler hayata geçirilmelidir. Özellikle kurum içi eğitim çalışmalarının sürdürülebilir olması, işletmelere büyük değerler katacaktır. Kurum içi eğitim çalışmaları bir maliyet unsuru olsa da, eğitimi alan çalışanların işletmelerine katacakları değer, çok daha fazlasını oluşturacaktır. Aynı zamanda, eğitim çalışmalarıyla kendisine değer verildiğini gören iş gücünün, işletmesi ile arasında duygusal bir bağı da oluşacaktır.
Hizmet sektöründe, iş gücü planlaması ayrı bir öneme sahiptir
Bir işletme, gerek sanayi, gerek ticaret, gerek hizmet alanında faaliyet gösteriyor olsun, insan kaynağının önemini günümüzde bilmeyen işveren ve yönetici hemen hemen yok gibidir. Artık işletmeler, birbirine yakın makine parkurları, teknolojik altyapıları vb kullanmaktadırlar ve bu noktada firmaları rekabette bir adım öne geçirecek faktörlerden birisi kalifiye insan kaynağı olmaktadır. Sanayi, ticaret ve hizmet alanlarına baktığımızda, özellikle hizmet sektörü direk çalışan hizmeti odaklı olduğundan, buradaki iş gücü planlaması aslında işin en temel noktasını oluşturmaktadır. Nitekim; otellerde, çağrı merkezlerinde, havayolu-metro-tren-otobüs gibi ulaşım sistemlerinde, hastane-eczane gibi sağlık sektöründe, doğalgaz- elektrik gibi kamu altyapı hizmetlerinde, lojistik sektöründe, perakende mağazalarında, finans sektöründe, kurulum ve tamir işleri gibi hizmet ağırlıklı sektörlerin temelinde, “iş gücü diğer bir değişle insan kaynağı” vardır. Konusunda yeterli bilgiye ve donanıma sahip olan insan kaynakları da, firmaların işlerini başarıyla yaparken müşterilerinin memnun olmalarını sağlamaktadır ve bunların doğal sonucu olarak işletmenin büyüme hedeflerine ulaşmasına değer katmaktadır. Peki, süreç nasıl yönetilmelidir? Az önce de ifade ettiğimiz gibi, doğru işe, uygun insan kaynağı, olması gereken zamanda ve reel bütçe ile dahil edilmelidir. Öncelikle firmalar, çalışanlarına karşı, yasal sorumluluklarını yerine getirmelidirler. Ardından, çalışanlar ile müşteriler arasındaki uyumu sağlayacak gerekli altyapıyı kurmalıdırlar. Sonrasında da insan kaynaklarını işine göre planlayıp, en optimum şekilde yönetmelidirler.
İş gücü en optimum nasıl planlanmalıdır?
İşletmeler, konularında bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olan iş gücünü bünyelerine kattıktan sonra, bu iş gücünün en optimum şekilde planlanarak yönetilmesi, işletmenin verimliliğini arttıracaktır. Tabi öncelikle işi yapacak olan personelin ihtiyaçlarının karşılanması ve çalışan memnuniyetinin yüksek olması hassas bir konudur. Ardından, işin niteliğine göre iş planlarının yapılması gelmektedir. Bu arada bilindiği üzere günümüz dijital çağında iş süreçleri, hızlı bir şekilde değişip, dönüşebilmektedir. İnsan kaynaklarının da bu değişim ve dönüşüm paralelinde, yeniden yapılandırmaları ve bu dönüşüme öncülük etmeleri gerekmektedir.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.