Dijital Dönüşümün En Önemli Ayağı “e-Fatura” Oldu
Dijital dönüşümün en önemli ayağını, e-Fatura uygulamaları oluşturdu. Bilindiği üzere, ticaret hayatındaki en önemli belge faturadır ve günümüzde kâğıt fatura kullanmak yerine, elektronik fatura yani “e-Fatura” kullanılmaya başlanmıştır. Kısaca e-Fatura’yı tanımlayacak olursak, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından tanımlanan standartlara göre, elektronik ortamda oluşturulan faturaların, internet vasıtasıyla gönderilmesi, alınması ve saklanmasını kapsayan uygulamaların genel adıdır. Şu konuyu belirtmekte fayda var ki, e-Fatura yeni bir belge türü değildir ve kâğıt faturalar ile aynı hukuki süreçlere sahiptir. Mükellef olan firmalar, internet üzerinden gelen faturalarını, hızlı bir şekilde “kabul” veya “ret” tuşuyla yönetirler ve gelen bir faturayı kabul edebilecekleri gibi, iptal de edebilirler.
e-Fatura Uygulaması, Hangi Yöntemler ile Uygulamaya Geçiriliyor?
e-Fatura mükellefi olan firmalar tarafından, GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı)’nın istediği standartlara göre e-Fatura belgesini ‘hazırlama, gönderme ve fatura alma’ süreçleri, 3 farklı yöntemden birisi seçilerek yapılabilmektedir. e-Fatura mükelleflerinin seçebileceği 3 ayrı yöntem şunlardır:
- GİB e-Fatura Portalı: GİB Portalı’ndan, ayda 500 faturaya kadar, diğer bir değişle daha az fatura kesen e-Fatura mükellefleri yararlanabilir.
- Doğrudan entegrasyon yöntemi: Bu yöntemden e-Fatura mükellefi olan firma, GİB’in istediği standartlar için ciddi bir bilgi teknolojileri altyapısını oluşturması gereklidir. Bu altyapıyı oluşturmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak, ciddi bir yatırımın yanı sıra, konusunda uzman insan kaynağı ekibiyle yönetmeyi de gerektirmektedir.
- Özel entegratör yöntemi: GİB mevzuatına uygun olarak altyapısını hazırlayan kurumlara, GİB tarafından özel entegratör hizmeti veriyor olmasının onayı verilmektedir. e-Fatura mükellefi olan şirketler de, Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ’nin aralarında bulunduğu özel entegratör firmalarından birisini seçerek, e-Fatura süreçlerini yönetmektedirler. Günümüzde, e-Fatura mükellefi olan firmaların yaklaşık %80 gibi büyük bir çoğunluğu, Uyumsoft AŞ’nin aralarında bulunduğu özel entegratörlerden birisini seçerek çalışmaktadır.
e-Fatura, “Gönderme ve Alma” İşlemi Nasıl Yapılıyor?
Dijital dönüşümün hızla yaygınlaştığı günümüzde, kâğıt fatura dönemi, hemen hemen tarihe karışmak üzeredir. GİB’in standartlarına göre oluşturan “e-Fatura uygulaması” çerçevesinde oluşturulan faturaların, elektronik ortamda düzenlenmesi, muhafaza edilmesi, istenildiğinde ibraz edilmesi gibi tüm süreçler internet ortamında yapılmaktadır. Bir diğer önemli nokta da, tüm süreçler hayata geçirilirken, e-Fatura’da kullanılan nitelikli elektronik imzalama süreçleriyle de belgelerin, bütünlüğü, değişmezliği ve kaynağının doğruluğu sağlanmış olmaktadır.
e-Fatura Ticaret Hayatına “Güven” Getiriyor
Bilindiği üzere, e-Fatura süreçleri 2014 yılında yoğun olarak uygulamaya alındı. O tarihte, Petrol Piyasası Kanunu süreciyle madeni yağ lisansı bulunanlar ve buradan en az 25 milyon TL brüt satış geliri var olanlar ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları üreten, inşa eden veya ithal edenler ile bunlardan mal satın alan mükellefler arasında, asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanların, e-Fatura’ya geçmeleri zorunlu olmuştu. Hız ve çeviklik getirmesinin yanı sıra, ticaret hayatına “güven” getiren e-Fatura uygulamaları, kurum ve kuruluşlar tarafından yoğun şekilde kullanılarak yaygınlaşmaya devam etmektedir.

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.