Mükellefler, e-Arşiv Fatura’ya Kolayca Nasıl Geçebilir?
Elektronik Defter Genel Tebliği ve Vergi Usül Kanunu Genel Tebliği, 19 Ekim tarihinde, 30923 Sayılı Resmi Gazete içerisinde yayınlandı. Yeni yayınlanan Tebliğ ile birlikte, Türk ticaret hayatında büyük bir kapsamı olan elektronik belge düzenlenmesinin yapılmasına başlandı. Yayınlanan tebliğin ardından, yeni e-Arşiv mükellefleri de kapsamın içine girmiş bulundu. e-Arşiv fatura kullanımı zorunlu olan yeni mükellefler kimlerdir diye bakıldığında, e-Fatura uygulamasına dahil olanlar, İnternet aracılığı ile satış kiralama işlerine İnternet siteleri yoluyla aracılık edenler ve İnternet reklamları yayınlayan internet reklam hizmet aracılarının, Ocak 2020 tarihi itibariyle e-Arşiv fatura kullanmalarının zorunlu olduğu açıklanmıştır.

1 Dakikalık Okuma
e-Arşiv Faturaya Geçmek İçin, Hangi Yöntem Tercih Edilmelidir?
e-Arşiv Fatura’ya geçmek isteyen mükellefler, uygulamayı kendi bilgi işlem sistemlerinden veya özel entegratör sistemi üzerinden olmak üzere, iki ayrı yöntemden birisini seçerek, yapmaktadır. e-Arşiv Fatura uygulamasını kendi bilgi işlem sistemi üzerinden kullanmak isteyen mükelleflerin, efaturagov.tr ’de yayınlanmış olan “e-Arşiv uygulaması başvuru kılavuzu”nda açıklanan şartları ve altyapıyı yerine getirmeleri gereklidir. Uygulamayı, e-arşiv izni alan özel entegratörler ile kullanmak isteyen mükellefler ise, özel entegratörden hizmet alarak e-Arşiv fatura uygulamasına başlamaktadırlar. Burada, özel entegratörler, kendilerine başvuran mükellefler için istenen gerekli bilgileri, efatura.gov.tr ’deki internet adresinde yayınlanan kılavuzda bulunan açıklamaya uygun şekilde, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’e elektronik ortamda bildirmektedirler.
e-Arşiv Fatura’da Değerlendirme Nasıl Oluyor, Geçiş İzni Nasıl Veriliyor?
Az önce de ifade ettiğimiz üzere, e-Arşiv Fatura kullanması zorunlu olan mükellefler, e-Arşiv uygulamasına geçişi kendi sistemleri üzerinden yapabileceği gibi özel entegratörler vasıtası ile de yapabilirler. e-Arşiv mükellefleri, uygulamaya geçişi firmalarının bilgi işlem sistemi üzerinden yapmayı isterlerse, GİB’in istediği belgeleri ve raporları hazırlayarak, GİB’in onayına iletmektedirler. İletilen bu belgeler, GİB tarafından değerlendirilir ve gerekli olduğunda ilave ek çalışmalar daha istenebileceği gibi, mükellefin firmasındaki bilgi işlem sistemi yerinde de incelenebilmektedir. Özetle, mükellefin, GİB’in istediği standartları yerine getirilmesinin ardından, yapılan değerlendirmenin sonucunda, mükelleflere e-Arşiv Fatura sürecini kendi firmasında yönetme izni verilmektedir. Eğer, belgelerde eksiklikler mevcut ise, eksikliklerin giderilmesi noktasında, mükellefe ek süre tanınmaktadır. Nitekim, mükelleflerin hemen hemen tamamına yakını, e-Arşiv dahil diğer e-Dönüşüm (e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-İrsaliye vb.) uygulamalarında, ülkemizin inovasyon lideri Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ ’nin aralarında bulunduğu özel entegratörlerden birini seçerek, e-Dönüşüm sürecini yönetmeyi tercih etmektedir.
Bu Makaleye Benzer Diğer Makaleler
-
e-Fatura Geçiş Hadleri 2025
2024’te e-Faturaya geçiş için belirlenen hadler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeniden düzenlenmiştir. Belirli bir ciroyu aşan işletmeler, e-Faturaya dahil olmak zorundadır.
• 1 dakikalık okuma -
Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Adres değişikliği yapmak isteyen bireyler ve şirketler için süreç nasıl işliyor? E-Devlet üzerinden ikamet bildiriminden, şirketlerin ticaret sicil prosedürlerine kadar tüm ayrıntıları sizler için derledik.
• 7 dakikalık okuma -
MERSİS No Nedir? MERSİS No Nasıl Sorgulanır?
Bu yazıda MERSİS Numarası nedir, nasıl sorgulanır, MERSİS no nasıl alınır gibi temel sorulara yanıt bulabilirsiniz.
• 7 dakikalık okuma -
Şantiye Takip Programı Nedir? Ne İşe Yarar?
Şantiye takip programı nedir, ne işe yarar? Tüm süreçleri dijitalleştirmenin faydalarını bu yazıda sizler için derledik.
• 7 dakikalık okuma -
İnşaat Projelerinde Taşeron Yönetimini Kolaylaştıran 5 Pratik Yöntem
Bu yazıda, taşeron yönetimini daha kolay, verimli ve sürdürülebilir hale getirecek 5 pratik yöntemi sizin için derledik.
• 7 dakikalık okuma