e-İrsaliye’de Dikkat Etmeniz Gereken 5 Önemli Madde
Ülkemizdeki mükelleflerin büyük bölümü, 1 Ocak 2020 ve 2021 yılı itibariyle e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter ve e-İrsaliye gibi e-Belge uygulamalarını kullanmaya başladı. Bu yazımızda mükelleflerin e-İrsaliye uygulamalarını kullanırken dikkat etmesi gereken kriterleri ele aldık. Yazımızda; e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’nın, irsaliye yerine geçmesi için yapmanız gerekenleri ve irsaliye keserken dikkat etmeniz gereken önemli maddeleri bulabilirsiniz.

1 Dakikalık Okuma
1. e-Fatura Hangi Durumlarda “İrsaliye Yerine Geçer”
e-İrsaliye kullanıcılar arasında elektronik ortamda düzenlenip gönderilebilen e-Belge türüdür. e-İrsaliyeye geçiş yapmamış kullanıcılara sevk irsaliyesini e-irsaliye olarak düzenlemeniz ve kağıt çıktısını alıp teslim etmeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda e-Fatura ve e-Arşiv Fatura irsaliye yerine geçebilmektedir. Elektronik faturanın irsaliye yerine geçebilmesi için sevk anında düzenlenmesi gerekir.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’nın irsaliye yerine geçebilmesi için,
İrsaliye yerine geçer ifadesinin bulunması,
Tarih- saat- dakika
ve kâğıt çıktının alınarak satıcı veya yetkilinin imzasının bulunması gereklidir.
2. e-İrsaliye’nin Kâğıt Çıktı Olarak Alınması Gerekli midir?
e-İrsaliye’nin kâğıt çıktı olarak bulunması gereklidir. Yetkililer talep ettiğinde elektronik ortamdaki hali veya karekod bulunan matbu hali gösterilir. e-İrsaliye çıktısı üzerinde kaşe veya imza bulunması zorunlu değildir.
3. e-İrsaliye’de Bulunması Gereken Zorunlu Bilgiler Nelerdir?
İrsaliyeyi düzenleyen şirketin; (Ad-Soyad) bilgileri, adresi, unvanı, vergi dairesi, hesap numarası, düzenleme tarihi ve belge numarası,
Alıcının; Ad-Soyad bilgileri, adresi, unvanı, vergi dairesi, hesap numarası,
Taşınan malın, türü ve miktarı, fiili sevk tarihi, saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı bilgilerinin bulunması zorunludur.
e-İrsaliye’de fiyat bilgisinin bulunması zorunlu değildir.
Önemli Not:
e-İrsaliye, malın fiili sevki ile düzenlenip sürücüye verilmelidir.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura düzenlenen satış için ”irsaliyeli kağıt faturaların” irsaliye yerine düzenlenmesi mümkün değildir.
4. e-İrsaliye Yanıtları Nasıl Olmalıdır?
Size gelen e-İrsaliye’yi kabul edebilir, reddedebilir veya kısmi kabul edebilirsiniz.
Yanıt verme süresi: 7 gündür. Süre içerisinde yanıt verilmeyen irsaliyeler otomatik kabul edilecektir.
Kısmi kabul: “Kabul edilmeyen miktar”, “Eksik miktar” veya “Fazla miktar” belirtilebilir, kısmi kabul gerçekleştirilebilir. Bu yanıt göndericiyi bilgilendirmek için gönderilir. Geri gönderilmesi planlanan ürünler için yeni irsaliye düzenlenmesi gerekmektedir.
Ret verme: e-İrsaliye’yi reddedebilmek için mal sevkiyatının başlamamış olması gerekmektedir.
İptal Süreci: e-İrsaliye’nin gönderen tarafından iptal edilmesi mümkün değildir. Malın sevkiyatı başlamadan önce düzenlenmiş e-İrsaliye’de herhangi bir yanlışlık olduğu tespit edilirse karşı taraftan irsaliyeye ret vermesi talep edilmelidir.
Her irsaliye için tek bir yanıt verilebilmektedir.
5. Temmuz Ayında Kimler e-İrsaliye’ye Geçiş Yapacak?
2018 veya müteakip yıllarda brüt satış hasılatı 25 milyon olanlar, geçiş şartı sağlanılan ayı izleyen 7. ay itibariyle
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP73) imali, ithali ve ya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler, işe başlama tarihini izleyen 4. Ayda
Gübre takip sistemine kayıtlı kullanıcılar, işe başlama tarihini izleyen 4. Ayda
Şeker imalini gerçekleştirenler, işe başlama tarihini izleyen 4. Ayda
Maden Kanunu kapsamında işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ve bu sertifika sahipleri ile yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişiler, işe başlama tarihini izleyen 4. Ayda
e-Fatura’ya uygulamasına geçen Özel Tüketim Vergisi I sayılı listedekileri (EPDK Lisanslı Şirketler) imal, ithal edenler (bayilik Lisansı Dahil), lisans alımı veya ÖTV mükellefiyetini izleyen 4. ay başından itibaren
e-Fatura’ya uygulamasına geçen Özel Tüketim Vergisi III sayılı listedekileri (Motorlu Taşıtlar) imal ve ithal edenler, lisans alımı veya ÖTV mükellefiyetini izleyen 4. ay başından itibaren
e-Fatura’ya uygulamasına geçen komisyoncu ya da tüccar olarak sebze meyve ticaretiyle iştigal edenler, işe başlama tarihinden itibaren 4. ay başından itibaren
e-İrsaliye’ye geçmek zorundadır.
Bilmeniz Gerekenler
Geçmiş tarihli e-İrsaliye düzenlemek mümkün değildir. İrsaliyenin sevk tarihinde düzenlenmesi gerekmektedir.
e-İrsaliye düzenlenirken e-Faturanın tarihi ve belge numarasına yer verilmelidir. Ayrıca sevk öncesi kesilen e-Faturada, daha sonra sevk edileceği de belirtilmelidir.
Karşı taraf e-irsaliye mükellefi olmadığı durumda da e-İrsaliye düzenlenmelidir.
Bu Makaleye Benzer Diğer Makaleler
-
e-Fatura Geçiş Hadleri 2025
2024’te e-Faturaya geçiş için belirlenen hadler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeniden düzenlenmiştir. Belirli bir ciroyu aşan işletmeler, e-Faturaya dahil olmak zorundadır.
• 1 dakikalık okuma -
Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Adres değişikliği yapmak isteyen bireyler ve şirketler için süreç nasıl işliyor? E-Devlet üzerinden ikamet bildiriminden, şirketlerin ticaret sicil prosedürlerine kadar tüm ayrıntıları sizler için derledik.
• 7 dakikalık okuma -
MERSİS No Nedir? MERSİS No Nasıl Sorgulanır?
Bu yazıda MERSİS Numarası nedir, nasıl sorgulanır, MERSİS no nasıl alınır gibi temel sorulara yanıt bulabilirsiniz.
• 7 dakikalık okuma -
Şantiye Takip Programı Nedir? Ne İşe Yarar?
Şantiye takip programı nedir, ne işe yarar? Tüm süreçleri dijitalleştirmenin faydalarını bu yazıda sizler için derledik.
• 7 dakikalık okuma -
İnşaat Projelerinde Taşeron Yönetimini Kolaylaştıran 5 Pratik Yöntem
Bu yazıda, taşeron yönetimini daha kolay, verimli ve sürdürülebilir hale getirecek 5 pratik yöntemi sizin için derledik.
• 7 dakikalık okuma