e-Arşiv Faturanın e-Faturadan Farkı Nedir?
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, dijital dönüşümün önemli ürünleri arasında yer alır. Faturalama süreçlerinin dijitalleşmesi ile birlikte muhasebeye dair iş süreçlerinin önemli bir kısmı çok daha hızlı ve kolay bir hale gelir. Her iki kavram da dijital dönüşümün önemli parçaları olup, birbirine benzese de farklı kullanım alanları ve avantajları bulunmaktadır. Peki, e-Arşiv Fatura ile e-Fatura arasındaki temel farklar nelerdir? Bu içeriğimizde, e-Arşiv Fatura ve e-Fatura farkına dair detayları bulabilirsiniz.

6 Dakikalık Okuma
e-Arşiv Fatura Özellikleri
e-Arşiv Fatura özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
e-Arşiv, kesilen faturaların dijital ortamlarda depolanmasını, ibraz edilmesini ve raporlanmasını sağlar.
Fatura üzerinde “İrsaliye yerine geçer.” ifadesi mevcut ise e-Arşiv Fatura aynı zamanda irsaliye yerine geçebilir.
Elektronik ortamda faturalarınıza erişim sağlayabilir, nüshasını tek tık ile mail atabilirsiniz.
Muhasebe süreçlerinizi hızlandırabilir, fatura işlemlerindeki hata oranlarını düşürebilirsiniz.
Tüm faturalarınız en az 10 yıl boyunca dijital ortamda arşivlenir.
e-Arşiv ile mevcut ERP yazılımlarınıza entegre olabilirsiniz.
e-Arşiv kullanmıyorsanız e-Fatura kullanmayan müşterinize kağıt fatura düzenlemeniz gerekir.
e-Fatura Özellikleri
e-Fatura özellikleri ise şunlardır:
Kağıt, baskı gibi maliyetlerin azalmasını sağlar.
Fatura oluşturma ve iletim süresini kısaltarak zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olur.
Faturalar için fiziki bir arşive ihtiyaç kalmaz. Dijital arşiv sayesinde faturalarınıza, filtreleyerek kolayca ulaşmanızı sağlar.
Tahsilat süreçleri daha hızlıdır.
Elektronik fatura kullanımı iş yükünü azaltır.
Kağıt, mürekkep gibi ürünler kullanılmadığı için atık oluşumunun da önüne geçer.
Müşteriler ile mutabakat sürecini hızlandırır.
e-Fatura ile e-Arşiv Fatura Arasındaki Fark Nedir?
Elektronik fatura yalnızca e-Fatura mükelleflerine gönderilir. Faturalar alıcıya GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) üzerinden iletilir, ayrıca herhangi bir raporlama yapılmaz. Bu faturalar GİB’e iletildiğinden UBL-TR formatı zorunludur. Faturalar, GİB sisteminden alıcının kullandığı e-Fatura sistemine iletilir. Elektronik fatura kullanımında belgeler mali mühür ile imzalanır, zaman damgası kullanılmaz. GİB Portal, özel entegratör, entegrasyon yöntemlerinden biri tercih edilir.
e-Arşiv Fatura ise, e-Fatura kapsamında bulunmayanlara fatura düzenlemek için kullanılır. GİB’e, takip eden gün saat 24:00’a kadar hazırlanan bir rapor ile bilgi verilir. Faturalar GİB’e iletilmediğinden format zorunluluğu bulunmaz, tercih doğrultusunda UBL-TR kullanılabilir. e-Arşiv Faturada, faturalar e-posta üzerinden iletilebileceği gibi kağıt çıktı halinde de gönderimi sağlanabilir. Ayrıca belgeler, zaman damgası ve mali mühür kullanılarak onaylanır ve saklanır. GİB Portal, özel entegratör ya da işletmeye ait bilgi işlem sistemleri kullanılarak onay alınır.
Uyumsoft’un e-Belge uygulamaları arasında yer alan e-Fatura ve e-Arşiv Fatura ile faturalarınızı hızlı ve kolay bir şekilde düzenleyerek müşterilerinize iletebilirsiniz. >İşletmenizin dijital dönüşümünü başlatmak için Bilgi Talep Formu’nu doldurup, dijital dönüşüm uzmanlarımızın size ulaşmasını sağlayabilir, başvurunuzu yaparak aynı gün içinde e-Fatura ve e-Arşiv Faturanızı kesmeye başlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bu Makaleye Benzer Diğer Makaleler
-
e-Fatura Geçiş Hadleri 2025
2024’te e-Faturaya geçiş için belirlenen hadler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeniden düzenlenmiştir. Belirli bir ciroyu aşan işletmeler, e-Faturaya dahil olmak zorundadır.
• 1 dakikalık okuma -
Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Adres değişikliği yapmak isteyen bireyler ve şirketler için süreç nasıl işliyor? E-Devlet üzerinden ikamet bildiriminden, şirketlerin ticaret sicil prosedürlerine kadar tüm ayrıntıları sizler için derledik.
• 7 dakikalık okuma -
MERSİS No Nedir? MERSİS No Nasıl Sorgulanır?
Bu yazıda MERSİS Numarası nedir, nasıl sorgulanır, MERSİS no nasıl alınır gibi temel sorulara yanıt bulabilirsiniz.
• 7 dakikalık okuma -
Şantiye Takip Programı Nedir? Ne İşe Yarar?
Şantiye takip programı nedir, ne işe yarar? Tüm süreçleri dijitalleştirmenin faydalarını bu yazıda sizler için derledik.
• 7 dakikalık okuma -
İnşaat Projelerinde Taşeron Yönetimini Kolaylaştıran 5 Pratik Yöntem
Bu yazıda, taşeron yönetimini daha kolay, verimli ve sürdürülebilir hale getirecek 5 pratik yöntemi sizin için derledik.
• 7 dakikalık okuma