Ba-Bs Nedir? Ba-Bs Kalktı Mı?
BA-BS formları, işletmelerin belirli bir tutarı aşan mal ve hizmet alım satımlarını beyan etmeleri için kullanılan önemli bir vergisel bildirim aracıydı. Vergi Usul Kanunu uyarınca, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, bu formlar aracılığıyla mali işlemlerini Hazine ve Maliye Bakanlığı’na raporlamakla yükümlüydü. Ancak, Eylül 2024 dönemi itibarıyla Ba-Bs bildirimleri zorunlu olmaktan çıkacak. Bu değişiklik ile vergi mükelleflerinin uyum maliyetlerini azaltmak ve bildirim yükümlülüklerini hafifletmek amaçlanmaktadır. Yazımızın devamında Ba-Bs nedir ve Ba-Bs kaldırıldı mı, sorularının cevaplarını detaylarıyla bulabilirsiniz.

2 Dakikalık Okuma
Ba-Bs Formu Nedir?
Yürürlüğe girecek olan yeni tebliğin içeriğini açıklamadan önce Ba-Bs formları nedir açıklamak gerekir. Ba-Bs formları Gelir İdaresi Başkanlığı’nın önemli araçları arasında yer alır. Ba kısaltması (bildirim alacak ); Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim için kullanılır. Bs kısaltması (bildirim satacak); Mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim için kullanılır.
BA BS formları vergi dairesine beyan ettiğimiz bir tür form çeşididir. Vergi beyannamesi olmamakla beraber tarh ve tahakkuk eden bir vergi bulunmamaktadır.
Sistemle alıcı ve satıcıların, alım satımlarının karşılaştırılması, hakkında sahte ya da içerik yanıltıcı belge kullandığı konusunda çıkarım yapan veya rapor bulunanların alım ve satımları, taklit edilen belgelerin tespiti yapılabilmekteydi.
Yine bu sistem, KDV iadelerinde de önemli bir veri tabanı teşkil etmekteydi. Ancak, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri (Sıra No: 362, 381, 396) Eylül 2024 dönemi bildirimlerinden itibaren yürürlükten kaldırılmasına karar verildi.
Ba-Bs Mutabakat Formu Kaldırıldı Mı?
Vergiye uyum maliyetlerini ve bildirim verme yükümlülüğünü azaltmak amacıyla, Vergi Usul Kanunu’na dayanarak bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alım ve satımlarına ilişkin bildirim zorunluluğu kaldırıldı. Bu tebliğ, Ba-Bs formu bildirimlerinin sonlandırılmasıyla ilgili usul ve esasları belirlemektedir.
Ba-Bs Formu Bildirimlerinin Kaldırılması
Vergi Usul Kanunu’na göre, bilanço esasına uygun olarak defter tutan mükellefler, mal ve hizmet alımlarını Ba formu, satışlarını ise Form Bs formu ile bildirmekteydi. Ancak, elektronik belge uygulamalarının yaygınlaşması, belgelere erişimin kolaylaşması ve kamu kurumları arasındaki bilgi paylaşımının etkinleşmesi nedeniyle, Eylül 2024 döneminden itibaren bu bildirimlerin verilmesi uygulamasına son verildi.
Bu kapsamda, Eylül 2024 dönemi ve sonraki dönemler için Ba-Bs formu bildirimleri verilmeyecek. Ancak, Eylül 2024 öncesindeki dönemler için mevcut tebliğlerin uygulanmasına devam edilecek.
Ba-Bs uygulamasına son verilmesine dair tebliğ taslağına buradan ulaşabilirsiniz.
Bu Makaleye Benzer Diğer Makaleler
-
e-Fatura Geçiş Hadleri 2025
2024’te e-Faturaya geçiş için belirlenen hadler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeniden düzenlenmiştir. Belirli bir ciroyu aşan işletmeler, e-Faturaya dahil olmak zorundadır.
• 1 dakikalık okuma -
Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Adres değişikliği yapmak isteyen bireyler ve şirketler için süreç nasıl işliyor? E-Devlet üzerinden ikamet bildiriminden, şirketlerin ticaret sicil prosedürlerine kadar tüm ayrıntıları sizler için derledik.
• 7 dakikalık okuma -
MERSİS No Nedir? MERSİS No Nasıl Sorgulanır?
Bu yazıda MERSİS Numarası nedir, nasıl sorgulanır, MERSİS no nasıl alınır gibi temel sorulara yanıt bulabilirsiniz.
• 7 dakikalık okuma -
Şantiye Takip Programı Nedir? Ne İşe Yarar?
Şantiye takip programı nedir, ne işe yarar? Tüm süreçleri dijitalleştirmenin faydalarını bu yazıda sizler için derledik.
• 7 dakikalık okuma -
İnşaat Projelerinde Taşeron Yönetimini Kolaylaştıran 5 Pratik Yöntem
Bu yazıda, taşeron yönetimini daha kolay, verimli ve sürdürülebilir hale getirecek 5 pratik yöntemi sizin için derledik.
• 7 dakikalık okuma