YENİ ABONELERE ÖZELe-Fatura Kontör Şenliği Kampanyası ile
%40 indirim fırsatını katlayın!

Çarkı çevir

Uyumsoft Hediye Çarkı

Hediye Kontör Kazan!

+500 Kontör +250 Kontör +100 Kontör
Çarkı Çevir
Uyumsoft Hediye Çarkı Çarkı Çevir

Stopaj Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Stopaj kelimesi, İngilizce ve Fransızca kelimelerden türetilmiş olup, sözlük anlamında “tekvif, kaynakta kesme” olarak tanımlanır. Sözlük anlamı kaynakta kesme olsa da, stopaj kısaca vergi ödeme sistemidir. Daha detaylı bir anlatım ile;  Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi kazançlara ilişkin tutarın ilgililere ödenmesi noktasında kaynakta kesilen ve o ilgili adına vergi dairesine yatırılan bir vergidir. Stopaj ticari kazançlarda kanunda belirtilen tutarda ödenir. Bir kişiye meslek hizmeti yaptırdığınızda, yaptığınız ödemenin içerisinden Stopaj Vergisi kesilir ve kesilen kısımdan kalan kısmı siz karşı tarafa ödersiniz. İşletmeler dönem sonunda gelir ve giderlerini toplar kar ya da zararlarını tespit eder ve bu kar üzerinden hesaplanan vergi, işletme tarafından, izleyen yılda devlete beyan edilir. İlgili yılın sonunda işletmenin karı üzerinden hesaplanan vergi tutarı bir sonraki yılda devlete ödeniyor. Örneğin 2021 yılının sonunda işletmenin karı üzerinden hesaplanan vergi tutarı 2022 yılında devlete ödeniyor. Bu durumdan farklı olarak stopaj vergisi, doğduğu anda kesiliyor ve ‘gelir vergisi stopajı’ olarak adlandırılıyor. Stopaj Vergisi olarak yaptığınız kesintiyi devlete ödüyorsunuz.

Stopaj Hakkında Özet Bilgiler

❓ Kısaca Stopaj Nedir?

Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi kazançlara ilişkin tutarın ilgililere ödenmesi noktasında kaynakta kesilen ve o ilgili adına vergi dairesine yatırılan bir vergidir.

❓ Hangi Ödemelerde Stopaj Yapılması Gerekir?

Serbest meslek ödemeleri, gider pusulaları, personele yapılan ücret ödemeleri, kira ödemeleri ve kar payları stopaj vergisine tabiidir.

❓ Kira Stopajını Kim Ödemelidir?

Kira stopajı kiralayan değil; kiracı tarafından ödenir. Fakat bu çembere yalnızca işyeri olarak kiralanan yerler dahil ediliyor. Yani konut için stopaj uygulanmaz. Kira stopajından kiracı sorumludur. Vergi stopajı ile aynı olan tek noktası kira stopajında brüt ücret üzerinden belirli oranda hesaplanarak ödenmesidir.

Hangi Ödemelerde Stopaj Yapılması Gerekir?

  • Serbest meslek ödemeleri
  • Gider pusulası
  • Personele yapılan ücret ödemesi
  • Kira ödemesi
  • Kar payları

Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Bir stopaj kesintisi brüt ücret üzerinden hesaplanır.
Örnek ile açıklayacak olursak; bir X işletmesi serbest meslek mensubu bir mühendise proje çizdirmiş ve brüt 3000 TL ödeme yapacaktır. İlgili kanunda serbest meslek mensupları için %20 stopaj kesintisi yapılması belirtilmiştir. Bu durumda işletmenin serbest meslek mensubu adına ödeyeceği stopaj miktarını hesaplayalım: Brüt Ücret: 3000 TLStopaj Oranı: %20Stopaj Kesintisi:3000×20/100=600 TL
X işletmesi çizdirmiş olduğu proje için serbest meslek mensubu adına 600 TL stopajı maliye kurumuna ödeyerek kalan 2400 TL’yi serbest meslek mensubunun hesabına aktaracaktır.
Buraya kadar sadece işveren tarafından ödenen stopajdan söz ettik. Ancak kira stopajında durum aynı değildir. Kira stopajı kiralayan değil; kiracı tarafından ödenir. Fakat bu çembere yalnızca işyeri olarak kiralanan yerler giriyor. Yani konut için stopaj uygulanmaz. Kira stopajından kiracı sorumludur. Vergi stopajı ile aynı olan tek noktası kira stopajında brüt ücret üzerinden belirli oranda hesaplanarak ödenmesidir.

whatsapp

whatsapp

CVK Group
Dedeman Holding
Elle Ayakkabı
ENKA İnşaat ve Sanayi AŞ
Erpiliç
Hamidiye Su
Kolin Holding
Limak Holding
Matraş Deri
Microsoft Türkiye
Milangaz
Mudo
İkea
İzmir Gaz
Miele Elektrikli Aletler
Sizi Arayalım

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.

    ×

    Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. En kısa sürede uzman ekiplerimiz size dönüş yapacaktır.