Herhangi bir işletmenin tüm varlığını temsil eden tek işaret markadır. Bu kadar önem arz eden bir işaret yalnızca işaretten ibaret değil elbette. Marka yasal olarak tescil edilmeli ve bunu kanıtlayacak bir belgeye mutlaka sahip olmalıdır. Bunu da markalar için oldukça avantajlı olan marka tescili ile sağlayabilirsiniz.
Bir markanın esas sahibi; henüz oluşmamış bir markayı ilk kez düşünen/oluşturan, bir ürün ya da hizmette kullanan ve kullanımına devam edecek kişidir. Bir başka kişi tarafından düşünülmüş, tasarlanmış, uygulanmış bir markanın, bir diğer kişi adına tescili iyi niyet kurallarına aykırı bir davranış olur. Fakat markanızı tescil ettirmeniz; başkalarının haksız kazanç sağlamasının önüne geçmenin dışında, haksız kazanç sağlıyor iddiası ile sizin önlenmenizin de önüne geçmektir. Çünkü bu durumda, elinde varlığından hiç haberdar dahi olmadığınız ancak sizin markanızla ayırt edilemeyecek kadar benzer tescilli bir markası bulunan bir kişi ya da işletme, size karşı yaptırımlar uygulatabilir ve sizi dava yoluyla engelleyebilir. Tüm yatırımlarınız ve çalışmalarınız birden bire hiç ummadığınız bir risk altına girebilir.
Yoksa siz hala e-İrsaliye’ye geçiş yapmadınız mı?
Marka Tescili Nasıl Alınır?
Marka tesciline sahip olmak zor değil fakat biraz uzun bir süreç. Başvurusu ise, fiziki evrak ile ya da çevrimiçi başvuru ile gerçekleştirilebilmektedir. Başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin tacir olması, ticari işletmesinin bulunması şartı aranmamaktadır, gerçek kişiler de marka tescil başvurusunda bulunabilirler. Yalnız şöyle bir durum vardır ki; her marka için ayrı bir tescil başvurusu yapılması gerekir. Yani birden fazla marka için tek bir başvuru yapılması imkanlar dahilinde değildir.
Marka tescili, yapılan başvuru üzerine, TPE tarafından yürütülen idari sürecin sonunda gerçekleşmektedir. Bu süreç şu şekilde ilerlemektedir;
- Tescil başvurusu,
- Başvurunun TPE tarafından sınıflandırılması ve incelenmesi,
- Başvurunun yayınlanması,
- Başvuruya itirazların yapılması, itirazların incelenmesi,
- Tescil belgelerinin verilmesi ya da tescil başvurusunun reddedilmesi,
adımlarını içermektedir ve yaklaşık olarak ortalama 7-9 ay aralığında sürmektedir.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.