Akis Kart Nedir?
Akıllı Kart İşletim Sistemi olan Akis, diğer bir ismi ile e-imza; akıllı bir donanım ile dış dünyayla standartlar çerçevesinde güvenli bir şekilde veri alışverişi yapılmasını sağlar. Çeşitli şifreleme teknikleri ile modül içerisinde bulunan bilgilerin, uygun ve uluslararası yöntemlerle gizlilik içerisinde saklanmasına ve yönetilmesine de destek olan ROM ya da Flash Bellek bulunduran bir cihazdır. Akıllı kart işletim sistemi olan Akis, akıllı kart yongaları üzerinde bulunan bilgi güvenliği, kimlik tanıma, sayısal imza ve güvenli bilgi taşıma yöntemlerini çalıştırmayı sağlayan, milli bir akıllı kart sistemidir.
Akis, Akıllı Kart Nasıl Çalışır?
Akıllı kart içerisinde mikro bilgisayar olarak tabir edilebilen mikro işlemci, bellek, şifreleme cihazı olan kripto işlemci bulunduran akis; minimum elektriksel güç ile dış dünyayla temaslı ya da temassız olarak iletişim kurabilir. Yalnızca bir chiptten oluşan akis; mevcut modülün PVC, PET ya da PC ile birleştirilmesi ile elde edilir. Donanım birimi içerisinde; mikrochip, EEPROM, kripto işlemci, temaslı temassız birimler mevcuttur. Güvenli mesajlaşma ile beraber ISO 7816 (temaslı) ve ISO 14443 (temassız) standart mesaj kümeleri ile iletişim kurma ve ISO 7816 ve ICAO 9303 (pasaport) komut kümesi desteği sağlar. Simetrik ve asimetrik şifreleme yöntemleri (3DES, RSA, AES) ve Sayısal imza (RSA) ile güvenliği maksimum şekilde yöneterek, özgü dosya ve bellek yönetim sistemine sahiptir. CC EAL4+ güvenlik sertifikasına sahiptir ve UKTÜM, Infineon ve NXP yongalarıyla uyumludur.
Akis (Akıllı Kart İşletim Sistemi) Nasıl Çalışır?
Akıllı kart işletim sistemi yani Akis tamamen kişiye özel bir sistemdir. Kişi ya da çalışanların akis kullanmasını talep eden kuruluş, ilgili birimlere başvurusunu yapar. Kamu SM yalnızca kamu kurumlarına, E-Güven ve TürkTrust ise bireylere hizmet veren yapılardır. Kişiler; kimlik belgesi aracılığı ile ilgili kuruma başvurabiliyor. Sayılardan oluşan iki anahtar ve bunların kişiye ait olduğunun kanıtı olan sertifikalar veriliyor. Bu sayede de elektronik imza sistemi de özel anahtarla atılabiliyor. Açık anahtar, imzalanan tüm dokümanlarla birlikte gönderiliyor ve imzayı doğrulamayı sağlıyor.
Akis Aracılığı ile Atılan E-imza Taklit Edilebilir Mi?
Akis aracılığı ile atılan e-imza taklidi mümkün değildir. Eğer doküman değişirse, imza geçersiz hale gelmektedir. Bir elektronik imzayı taklit etmek, çalmak ya da benzerini yapabilmek için dünyada mevcut olan tüm bilgisayarları milyonlarca yıl çalıştırmak gerekir. Bu sebeple de akis aracılığı ile atılan elektronik imzanın taklidi söz konusu değildir. Akıllı kart içerisinde bulunan özel anahtarların çıkarılması mümkün değildir. Çalınması durumunda, parola bilmeden kullanılması mümkün değildir. Arzu edildiği zaman, çağrı merkezine ulaşıp, sertifika kısa sürede iptal ettirilebilir. Kart okuyucuya takıldıktan sonra özel bilgisayar programı devreye girmektedir. Dolayısıyla da kişi istediği belgeleri imzalama yetisine sahip olmaktadır. Karşı taraf, ücretsiz sağlanan, doğrulama programıyla belgeyi kontrol etme gibi avantajlara da sahiptir.
Kimler Elektronik İmza Alabilir?
Gerekli olan belgelere sahip olan herkes elektronik imza alabilmektedir. Ancak şirket sahibi olan ticari kişilere imza verilmemektedir. Ancak şirket yönetim kurulu başkanı, elektronik imza ile şirket adına ve şirket için işlem yapabilmektedir.
Devlet Daireleri Elektronik İmza Kabul Ediyor mu?
Devlet daireleri elektronik imza kabul etmektedir. Ancak nikah, tapu gibi tanıklık gerektiren durumlar dışında; yasaya göre bütün kamu kurumları, vatandaşın elektronik imzalı dilekçesini kabul etmek durumundadır. Örnek olarak eğer pasaport başvurusunu internet üzerinden yapmışsanız, imza atmak için emniyet müdürlüğüne gitmeniz gerekmiyor. Pasaport bürosuna elektronik imzalı dilekçe göndermeniz yeterlidir.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.