Big Data Nedir?
Teknoloji ve internetin gelişmesi sonucunda bilginin üretilme ve yayılma hızının akıl almaz artışı milyonlarca veriyle beslenen bir yığına dönüşmüştür. Big Data; sosyal medya ,arama motorları , bilgi belge arşivleri, log dosyaları, makine dataları gibi farklı kaynakların oluşturduğu bilgi yığınlarını işleyerek anlamlı verilere dönüştürmek için ar-ge faaliyetleri yapan yazılım şirketleri tarafından ortaya atılmış bir olgudur.

7 Dakikalık Okuma
Çalışma tablolarından veri tabanlarına, sunuculardan bulut servislere kadar her türlü veriyi kapsayan Big Data (Büyük Veri) günümüzde veri tabanı uzmanlarının ilişkisel veri tabanlarında yapısal biçimde sınıflandırmaya başladığı ve işletmelerin kullanabileceği ve şirket yöneticilerinin raporlama sistemleri üzerinden karar almasını destekleyen sistemlere evrilmiş durumdadır.
Big Data (Büyük Veri) Bileşenlerini birlikte değerlendirmek oldukça kapsamlı bir işlemdir.
Üretilen veriler birçok farklı ortamdan elde edildiğinde farklı formatlarında olup bütünleşik hale getirmek oldukça zor bir süreçtir.
Hızlı büyüyen verileri anlamlı hale getirip kullanmak için verilere dayalı işlemlere ait yazılım ve donanım gereksinimlerini karşılayabilmek oldukça zor yoğun bir işlemdir.
Big Data (Büyük Veri)genişlemesini yani veri yığınlarının gelecekte nasıl yönetileceğini planlamak kapsamlı bir çalışma ve plan gerektirir.
Verilerin akışında güvenlik ve güvenirlilik ihlallerinin oluşmasını önlemek ve buna bağlı yetkilendirme stratejileri oluşturmak önemi bir diğer başlıktır.
Üretim planından, yönetsel kararlara ,satış sonrası müşteri memnuniyetinden veri saklamaya birçok alanda kullanılan bigdata için harcanan eforun işletmeye olan katkısının ne olacağıdır.
Uyumsoft olarak ,yazılımlarımızı üretirken bigdata odaklı çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.
Müşterilerinizin eğilimlerini anlamak , tedarikçileriniz iş süreçleriniz takip etmek , saha satış ekiplerinizin ziyaret lokasyonu ,araç kullanımı ,faaliyet girdileriden bütünleşik sonuçlarını oluşturmak gibi birçok veriyi yönetsel karar destek sistemlerine anlamlı veriler olarak yeniden işletmenize kazandıracak çözümler üretiyoruz.Big Data (Büyük Veri) çalışmaları ile kayıt altına alamadığınız verileri depolayarak online raporlamalara dönüştürerek hızınızı artırmak ve rekabet üstünlüğü sağlayarak karlılıkta öne geçmeniz sağlamayı amaçlıyoruz.
Bigdata Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
• Bizim sektörde big dataya gerek yokHangi sektörde olursanız olun biriken verileriniz var.
• Bizim işletmemiz küçük, big data bizi aşar.Şirketinizin büyüklüğü ne olursa olsun ürün ve hizmete ait verileriniz birikiyor.• Biz işimizi biliyoruz big datalık bir işimiz yok.Kişisel Deneyimler insanlarla kısıtlıdır. Verilerle kalıcı dönüşüm sağlamalısınız.• Big dataya yatırım yapıp masraf oluşturacağız.Bigdata işletmelerin maliyet azaltıyor ve karlılığı artırıyor.
( McKinsey araştırması: Big Data kullanan perakendecilerin, faaliyet karı %60 oranına arttı.)
( Gartner araştırması: Şirketlerin %73’ü Big Data’ya yatırım yapıyor)
Bu Makaleye Benzer Diğer Makaleler
-
e-Fatura Geçiş Hadleri 2025
2024’te e-Faturaya geçiş için belirlenen hadler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeniden düzenlenmiştir. Belirli bir ciroyu aşan işletmeler, e-Faturaya dahil olmak zorundadır.
• 1 dakikalık okuma -
Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Adres değişikliği yapmak isteyen bireyler ve şirketler için süreç nasıl işliyor? E-Devlet üzerinden ikamet bildiriminden, şirketlerin ticaret sicil prosedürlerine kadar tüm ayrıntıları sizler için derledik.
• 7 dakikalık okuma -
MERSİS No Nedir? MERSİS No Nasıl Sorgulanır?
Bu yazıda MERSİS Numarası nedir, nasıl sorgulanır, MERSİS no nasıl alınır gibi temel sorulara yanıt bulabilirsiniz.
• 7 dakikalık okuma -
Şantiye Takip Programı Nedir? Ne İşe Yarar?
Şantiye takip programı nedir, ne işe yarar? Tüm süreçleri dijitalleştirmenin faydalarını bu yazıda sizler için derledik.
• 7 dakikalık okuma -
İnşaat Projelerinde Taşeron Yönetimini Kolaylaştıran 5 Pratik Yöntem
Bu yazıda, taşeron yönetimini daha kolay, verimli ve sürdürülebilir hale getirecek 5 pratik yöntemi sizin için derledik.
• 7 dakikalık okuma