Ücret, çalışanların yaptığı bir işin sonunda elde ettiği maddi değerdir. Ekonomik açıdan ücret konusu değerlendirildiğinde “verilen emeğin parasal karşılığı” diyebiliriz; sosyal açıdan bakıldığında “çalışanın geçim aracı” denilebilir; iş hukuku tarafından bakıldığında ise “çalışanın fikir ve beden olarak yaptığı çalışmalarının karşılığı” olarak belirtebiliriz. Kısaca ücret, çalışanların yaşam standartlarını belirleyen ve onları motive eden parasal bir değer olarak da söylenebilir. Burada önemli olan konulardan birisi, verilecek ücretin belirlemesi yapılırken, ücretin eşit ve dengeli olarak verilmesidir. Ücretin belirlemesinin ardından, işçinin full-time veya part-time çalışmasının sonucunda, hak etmiş olduğu ücretinin ödemesi gerçekleşecektir. Günümüzde firmalar, insan kaynaklarının öneminin farkındadır. İşletmeler, sahip oldukları personellerinin yetkinlikleri ve çalışmalarıyla, rakiplerine göre bir adım önde olacaklarını bilmektedirler. Bu noktada da, iş değerleme ve ücret yönetiminin stratejik bir bakış açısıyla dizayn edilerek, yönetilmesi zaruridir. İşletmeler bu sürecini yönetirken, şu maddelere dikkat etmelidir. Öncelikle adil ve dengeli bir ücret sistemi kurmak önemlidir ve böylece çalışanlar temel geçim ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir. Ücretler konusunda yapılan şikayetleri azaltmak, hassas olan diğer bir konudur. Ücretlerle ilgili yasal düzenlemelere uymak gereklidir. Burada ücret yönetimi ne kadar çok sistematik faktöre dayanırsa, o ölçüde adil olarak değerlendirilecektir. Çalışanlara sağlanan iş ortamı huzurlu olmalıdır, bireyler iş yerlerinde mutlu olmalıdırlar ve bu süreci sürdürülebilir kılmak lazımdır. Çalışanların performans artışları teşvik edilirken, üstün performans gösterenler kesinlikle ödüllendirilmelidir. Aynı zamanda personel devir hızını düşürmek ve şirkete olan bağlılığı artırmak konusunda çalışmalar da yapılmalıdır.
Gelir yönetimi adil değilse, motivasyon eksikliği başlıyor
Günümüzde işletmelerin çoğunda iş değerleme ve ücret yönetimi konusu, geleneksel ‘bordrolama’ anlayışıyla ele alınan bir konudur. Bu yaklaşım çerçevesinde halen ücretler, “maliyet” kalemi olarak görülmeye devam etmektedir. Ücret yönetimi süreci genel olarak bakıldığında; muhasebeleştirme, bordrolama, dönemlik ücret zamları olarak gözükmektedir. Çalışanların işletmeye kattığı, yatırım, motivasyon, performans gibi değerler yeterince dikkate alınmıyor. Oysa, işletmeler açısından insan kaynakları, firmanın hedeflerine ulaşmasını sağlayacak değerli kaynaklarından birisidir. Özetle, çalışanların gelir yönetiminin adil olmadığı durumlarda, personelde motivasyon eksikliği başlar. Bu durumda, şirketlerin gelişimini, performansını ve rekabet gücünü olumsuz şekilde etkilemeye devam edecektir. Nitekim, insan yaratıcılığına, yeteneğine ve emeğine dayalı olan işlerde, etkin bir gelir yönetim sistemini hayata geçirmek başarı için kritik bir faktör olmaktadır. Etkin bir ücret yönetimini sağlamak için dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bunların birincisi ücret konusudur. Çalışan kişinin görev yaptığı pozisyondaki görevi, yetkisi ve sorumluluğu ne olacak ve çalışanın bu alandaki bilgi birikimi ve tecrübesi hangi düzeyde gibi verilerin paralelinde, verilecek ücret belirlenir. Bir diğer konu, yüksek performans gösteren personelin ödüllendirilmesi konusudur, bu durum hem başarılı kişiyi onure eder, hem diğer çalışanlara örnek olacaktır. Aynı zamanda firmalar, çalışanların işletmedeki konumlarına göre, şirket aracı verme, bes ve özel sağlık sigortası yapma gibi yan haklar da sunabilmektedir.
Yeni ücret yapıları nasıl yönetilebilir
Her yeni kuşak, bir önceki kuşağa göre farklı özellikler gösteriyor. Geçmiş kuşaklarda, iş yeriyle duygusal bağ kurmak daha ön planda olabilirken; günümüzde ve gelecek kuşaklardaki çalışanlar daha yüksek maaş için işlerini hızlıca değiştirebiliyorlar. Firmaların, personel devir hızını belli bir noktada tutmaları zaruridir. Çalışan sirkülasyonunun hızlı olduğu kurumlarda, işletmelerin hedeflerine ulaşması mümkün olmayacaktır. Bu noktada, sahip olduğu bilgi birikimi ve tecrübesiyle işletmeye değer katan çalışanların, firmada tutulması önemlidir. Geleneksel ücret, bazı durumda yetersiz kalabiliyor. Bu süreçte devreye, “değişken ücret” girmektedir. Burada işletmeler, elde edilen karı ilgili çalışanlar ile paylaşma, üstün başarı gösterilmesi karşısında maddi ödül verilmesi, hisse dağıtımı gibi değişken ücret faktörlerini hayata geçirmektedir. Özetle, işletmelerde hedef odaklı çalışmak, yüksek performansın gösterilmesini sağlamak ve çalışan motivasyonunu yükseltmek için, iş değerleme ve ücret yönetimi süreçlerinin yanı sıra, değişken ücret uygulamaları da son yıllarda birçok işletmede uygulamaya girmiştir.
















Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.
BU NEDİR?
UYUM BLOG
İLETİŞİM
-
Adres
Çiftehavuzlar Mah. Eski Londra Asfaltı Cad.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Teknoparkı
A1 Blok – Kat:2 – No:201
P.K. 34220 Esenler / İstanbul / TÜRKİYE -
Telefon
+90 (212) 467 33 33 (Pbx.)
-
Faks
-
E-Posta
-
-
-

ve Teknolojileri Ticaret A.Ş.
Uyumsoft ile dijital dönüşüme başlayın : ERP, LioxHR, E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-Defter, E-İrsaliye, e-SMM, GiriusTicari, GirusHR, MüşavirPro, İYS