E-Fatura Hakkında 20 Soru 20 Cevap
e-Fatura’ya şimdi geçin masraflarınızı
yarıya indirin.
Uyumsoft,
Mali mühür onaylı e-Fatura uygulaması
Özel Entegrasyon ve Saklama
Hizmet sağlayıcısıdır.
1- Elektronik Fatura Nedir?
En basit haliyle elektronik ortamda hazırlanan faturalara e-fatura ismi verilir. Kağıda basılmayan ve sunucular tarafından alıcı ve satıcıya iletilen e-fatura, ileride tüm firmalar için zorunlu hale getirilecektir.
2- Nasıl Geçilir?
E-faturaya geçiş yapmak bilinenin aksine oldukça kolay bir işlemdir. İlk olarak e-faturaya geçmek için mali mühre ihtiyacınız var. Bu sebeple atmanız gereken ilk adım Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan mali mühür almak. Bu sayede e-Faturaya geçmek istediğinizi GİB’e bildirmiş oluyorsunuz. Birkaç gün içinde gönderilen mali mührünüz ile artıE-k e-Fatura kullanma yetkisine sahip oluyorsunuz.
3- Kimler Geçebilir?
E-Faturaya isteyen her firma geçebilir. Yani e-Faturaya geçme zorunluluğu kurallarına uymasanız bile gönüllü olarak e-Faturaya geçebilirsiniz. Kısacası bir işletmeniz olması bunun için yeterli.
4- Sağladığı Faydalar & E-faturanın Avantajları Nelerdir?
- E-faturanın bilinen en bariz özelliği çevre dostu olmasıdır.
- Yazıcı, toner, kartuş, kağıt gibi malzemelerde maliyetinizi azaltır.
- Faturalar internet üzerinden olacağı için saklanması çok daha güvenli ve kolay olur.
- Geçmişe dönük faturalar daha kolay bulunabilir.
- İki firma arası fatura alımı ve gönderimi çok daha rahat olur.
- Kargo ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
- Muhasebe sisteminiz ile entegre edebilirsiniz.
- Faturaların kaybolma riski azalır çünkü otomatik arşivlenir.
- Tamamen çevre dostudur.
- Satıcılarınız ve müşterileriniz ile daha kolay mutabakat sağlarsınız.
5- Kullanma Yöntemleri Nelerdir?
- Özel entegrasyon
- Ücretsiz GİB Portal
- Not : satın alım yapan üyelerimiz Uyumsoft E-fatura portal üzerinden giriş sağlayabilirler.
6- Herhangi Bir firmanın e-Fatura Kullanıp Kullanmadığını Nasıl Anlarsınız?
GİB’in web sitesinde yer alan kayıtlı kullanıcılar listesinden kontrol ederek bir firmanın e-Fatura uygulamasını kullanıp kullanmadığını anlayabilirsiniz.
7- İrsaliye Yerine Geçer Mi?
433 seri numaralı VUK Genel Tebliğinin ilgili maddelerine uygun olan durumlarda malla birlikte gönderilen ‘İrsaliye yerine geçer’ ibareli e-arşiv faturası yeterli olacaktır. Aynı zamanda irsaliye düzenlemeye gerek yoktur.
8- İadesi veya İptali Yapılabiliyor Mu?
Tabi ki. e-Fatura uygulamasında da iptal ve iade işlemlerini dilediğiniz zaman gerçekleştirebilirsiniz.
9 – E-Fatura ile Kağıt Fatura Arasındaki Fark Nedir?
İlk sorumuzun cevabında söylediğimiz gibi e-Fatura bilinen basılı faturanın yalnızca elektronik ortamda oluşturulmuş halidir. Kanuni açıdan baktığımızda basılı faturadan hiçbir farkı yoktur. Mali değeri açısından da bir fark bulunmadığından e-Faturayı bastırıp saklamanıza gerek yoktur.
10- E-Fatura Kullanmak Kolay Mı?
Matbu faturalara alışanlar dijital ortamda fatura kesmenin zor olduğunu düşünebilirler. Uyumsoft kullanıcı dostu ara yüzü ile KOBİ’lere kolaylık sağlar.
11- Mali Mühür Nedir?
Mali mühür; 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği çerçevesinde Başkanlık için TÜBİTAK-Kamu SM tarafından hazırlanan elektronik sertifika alt yapısıdır. Yani kolay bir deyişle firma kaşesinin elektronik halidir. Aynı zamanda işletmenizin elektronik ortamda fatura kesebilmesi için gerekli olan bir çeşit sertifikadır.
12- Gönderilen e-Faturada Değişiklik Yapılabilir Mi?
Yasal açıdan baktığımızda e-Faturanın basılı faturadan farkı yoktur. Şöyle düşünebilirsiniz; nasıl müşterinize gönderdiğiniz bir fatura üzerinde düzenleme yapamıyorsanız e-faturada da değişiklik yapamazsınız.
13- E-Fatura Kullanmayan Firmalara E-Fatura Gönderilebilir Mi?
Fatura keseceğiniz firma veya kişi e-Fatura kullanıcısı olmasa bile onlara fatura kesebilirsiniz. E-Fatura kullanmayan müşterilere fatura göndermek istediğinizde ise e-arşiv kullanabilirsiniz.
14- Mali Mühürü Bir Kez Almış Olmak Yeterli mi?
Evet, mali mührü bir kez almış olmanız yeterli. Mevcut mührünüzle her zaman e-Fatura kullanabilirsiniz.
15 – E-Arşiv Uygulamasına Geçmek İçin E-Fatura Kullanmak Zorunlu Mu?
Evet, e-arşiv kullanmak için öncelikle e-Fatura sistemine dahil olmanız gerekmektedir. Firmalar e-Fatura ile birlikte e-Arşiv de kullanabilirler.
16 – Faturaları Yazdırıp Arşivlemek Gerekir Mi?
E-faturanın size sağladığı en büyük kolaylıklardan biri faydalar kısmında belirttiğimiz gibi arşivleme derdinden kurtulmanızdır. e-Faturalarınız zaten dijital ortamda arşivleneceği için ayrıca dosyalamanıza gerek kalmaz.
17 – E-Arşiv Zorunluluğu Kimler İçin Geçerli?
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle internet üzerinden satış yapan firmalardan cirosu 1 milyon ile 5 milyon lira arasında olanlar için e-arşiv zorunlu hale gelmiştir.
18- Özel Entegrasyon Nedir?
Özel entegrasyon, öncelerde sık sık fatura kesen firmaların tercih ettiği, kendi özel e-Fatura sistemini kurmak anlamına gelen yöntemdir. Genelde bir defaya mahsus 30-80 bin lira aralığında bir meblağ ödenir ve yıllık bakım, onarım gibi ek masraflar da çıkabilmektedir.
19 – Mali Mühür Ücreti 2020?
Genellikle çoğu kişi mali mühürün çok pahalı olduğunu düşünür. Fakat sanılanın aksine gerçek öyle değil. GİB’e mali mühür başvurunuz sırasında ödemeniz gereken bedel 2020 yılı itibariyle tüzel kişiler için 245 TL + KDV gerçek kişiler içinse 155 TL + KDV.
20 – E-Fatura ve E-Arşiv Arasındaki Farklar Nelerdir?
E-arşiv; e-Faturanın bir alt dalıdır. E-Fatura sistemine dahil olmayan bir firmaya veya kişiye fatura kesmek istediğinizde e-arşivi kullanmanız gerekir. e- Arşivin tıpkı fatura gibi mali değeri vardır ve kayıt altına alınarak saklanır. e-Arşiv kullanmak; -Fatura kullanmak kadar kolay ve hızlıdır. e-Fatura ile ilgili detayları buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca E-defter nasıl başvuru yapılır ?
- e fatura portalı aracılığıyla birlikte kesmiş olduğunuz elektronik faturaları görüntüleyebilirsiniz.
GİB portaldan farkı nedir?
Cep telefonumdan erişim sağlayabilir miyim?
Kağıt faturaya kıyasla maliyeti nedir?
Mükellefi olmasam da e-Fatura sistemine geçebilir miyim?
e-Faturaya geçme şartları nedir?
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.