Sermaye şirketleri, anonim şirket ve limited şirket
kategorilerine ayrılmıştır. Bu yazımızda, sermaye şirketlerinden birisi olan
anonim şirketler hakkında bilgiler vereceğiz. Anonim şirket nedir, anonim şirket
kurma, anonim şirketlerde sermaye, kurulacak şirket anonim mi olmalı, limited mi
olmalı gibi çeşitli konulara değineceğiz.
Anonim şirketin kısa bir
tanımını yapacak olursak; sermaye şirketi olma noktasında kanuni olarak ilgili
özelliklere sahip olan, limited şirketlere oranla daha büyük
ölçekli işleri yapmak için kurulan, aynı zamanda her
türlü ekonomik faaliyette bulunabilme izinleri bulunan, şirket
yönetilirken yönetim kurulunda çoğunluğun kararlarının etkin
olduğu ve halka açılma izni verilen şirket türüne anonim şirket
denilir ve yaygın olarak kullanılan kısaltılmış hali ile A.Ş. olarak
adlandırılır. Biraz daha anonim şirketin özelliklerinden
bahsedecek olursak, yasal sınırları olan, ortaklarının sermayeleri kadar
şirkette payları bulunan ve olası borçlardan sadece mal varlıkları kadar
ortakların sorumlu oldukları şirket türüdür ve Ticaret
Kanunu’nda bu şirketlerin yasal hakları belirlenmiştir.
Bir anonim şirketin özellikleri nelerdir? Bir anonim şirket kurulurken, şirketin faaliyet alanının şirketin ana sözleşmesinde net şekilde belirtilmesi zorunludur. Zira anonim şirketler, kanun tarafından reddi olmayan çeşitli iktisadi ve ticari işleri yapabilme haklarına sahiptir. Ticaret unvanlarının, ticaret siciline tescil edilmesi de kanuni bir zorunluluk olmaktadır. Özetle, ticaret unvanları ile işletmenin yaptığı iş kolu birbiriyle ilgili olmalıdır. Az önce de ifade ettiğimiz üzere, anonim şirketlerin kuruluş işlemleri, Türk Ticaret Kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Yapılan değişiklikler neticesinde, günümüzde bir kişinin de tek başına anonim şirket kurma hakkı bulunmaktadır. Bir diğer konu ise, sermaye yapısı konusudur. Anonim şirketlerin sermayesi 50 bin Türk Lirasından aşağıda olmuyor. Kurumlar vergisine tabi olduğu için de verginin muhatabı anonim şirketin kendisi olmaktadır. Anonim şirketlerde, sermaye paylara bölünerek, hisse senedi olarak değer ve temsili olarak gerçekleşmektedir. Bilindiği üzere, anonim şirketlere, hisse senedi ve tahvil çıkarma hakları verilmiştir. Borçlar konusuna gelindiğinde, şirket sahip olduğu mal varlığı ile borçlarına karşı sorumludur. Şirket ortakları da, sermayeleri oranında borçlara karşı sorumlu olmaktadırlar.
Yoksa siz hala E-irsaliye’ye geçiş yapmadınız mı ?
Anonim şirket ile limited şirket arasında farklar şunlardır;Hisse devri, anonim şirketlerde daha kolaydır ve yasal prosedürlerle hızlıca gerçekleşmektedir. Limited şirketlerde ise, hisse devri daha uzun soluklu bir süreçtir. Limited şirketler menkul kıymetler çıkaramazken, anonim şirketler menkul kıymetler çıkarabilirler ve halka açılabilmektedir. Kanun koyucu bazı faaliyetlerde bulunabilmek için, anonim şirket olma zorunluluğu getirmiştir, örneğin bankacılık ve sigortacılık gibi iş kollarında a.ş. olma mecburiyeti vardır. Yine bilindiği üzere, anonim şirketler bir veya birden fazla ortak ile kurulmaktadır. Anonim şirketlere sermaye olarak, para veya malvarlığı şirket sermayesi olarak konulmaktadır. Şirket kurulurken sermaye olarak taahhüt edilen rakamın %25’i tescilden önce yatırılmalıdır, kalan rakam ise tescili izleyen yirmidört ay içerisinde ödenmelidir.Anonim şirketi kuruluş aşamaları nelerdir? Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın izniyle kurulan anonim şirketlerde, şirketin kuruluşundan itibaren otuz gün içerisinde, şirketin bulunduğu ofisinin yer ticaret siciline tescili ile Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan edilmesi gerçekleşmektedir. Bir şirket kurulurken, şirketin temel kaynağı olan ana sözleşmesinde, özetle yer alacak bilgiler arasında şunlar yer almaktadır. Kurulacak anonim şirketin açık unvanı yazılmalıdır. Şirketin varsa ortakları kimlerdir ve hisse tutarları ne kadardır. Şirketin merkez adresi neresidir. Şirketin genel müdürü kimdir. Şirketin sermayesinin %25’i peşin ödenirken, geriye kalan %75’in ne zaman ödeneceği belirtilmelidir. Sermaye konusu önemlidir ve şirket sermayesinin, şirket kuruluşunun ardından, yeterli geliri elde edene kadar geçen sürede, şirketin hayatta kalmasını sağlayacak miktarda olması gerekmektedir. Özetle, ticaret sicilinde şirketin tescil edilmesinin ardından, şirket artık tüzel kişiliğini kazanmıştır. Şirket genel müdürünün imza örnekleriyle, noterde imza sirkülerinin hazırlanması gerekmektedir. Çünkü yapılacak birçok işlemlerde, imza sirküleri lazım olabilecektir. Bir de, tescilinin yapıldığı gün, yasal zorunluluğu olan defterlerin de noterde tasdik edilmeleri gerekmektedir.
















Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.
BU NEDİR?
UYUM BLOG
İLETİŞİM
-
Adres
Çiftehavuzlar Mah. Eski Londra Asfaltı Cad.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Teknoparkı
A1 Blok – Kat:2 – No:201
P.K. 34220 Esenler / İstanbul / TÜRKİYE -
Telefon
+90 (212) 467 33 33 (Pbx.)
-
Faks
-
E-Posta
-
-
-

ve Teknolojileri Ticaret A.Ş.
Uyumsoft ile dijital dönüşüme başlayın : ERP, Liox HR, E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-Defter, E-İrsaliye, e-SMM, GiriusTicari, ekoHR, ekoSMMM, İYS