1. Vergi Nasıl Ödenir?
Düzenlenen beyanname karşılığında vergi dairesinden alınan tahakkuk fişiyle vergi ödenir. Tahakkuk fişiyle, banka şubelerinden, internetten ve vergi dairesinden rahatlıkla ödeme yapılabilir. Şunu hatırlatmadan geçmeyelim; tarihinde ödenmeyen vergi borcu var ise, vergi gecikme cezası olağan borcunuza eklenir. Bunun yanı sıra önemli bir nokta daha var ki; mali müşaviriniz sizin adınıza borcunuzu ödeyemez, bu durum yasaktır. Hatta mali müşavir sizden, sizin verginizi ödemek için emanet para bile alamaz.
2. Vergi Türleri Nelerdir?
- KDV
- Kurumlar Vergisi
- Geçici Vergi
- Gelir Vergisi
- Damga Vergisi
- Muhtasar
3. Beyannameleri Kim Düzenler?
Beyannameleri mali müşaviriniz düzenler. Bunu muhasebe kayıtlarına uygun olarak düzenler ve vergi dairesine iletir. Fakat burada da şöyle bir durum vardır; vergi sizin verginiz olduğu için, eksik veya yanlış beyan edilmesinden siz de sorumlu olursunuz.
4. Gelir Vergisine Giren Kazançlar Nelerdir?
- Menkul sermaye iratları
- Ticari kazançlar
- Ücretler
- Serbest meslek kazançları
- Gayrimenkul sermaye iratları
- Zirai kazançlar
5. Damga Vergisi Nedir?
Genellikle en az ödenen vergi Damga Vergisi olarak bilinir. Kişilerin kendi aralarında ya da devlet ile yapmış oldukları tüm sözleşmelerin, resmileşmesi için, kağıt ya da elektronik belgeler için ödenen vergiye verilen isimdir.
Yoksa siz hala e-İrsaliye’ye geçiş yapmadınız mı?
6. Özel Tüketim Vergisi Nedir?
Belirli mal ve ürünler üzerinden oransal olarak alınan harcama vergisine özel tüketim vergisi denir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.
7. Özel İletişim Vergisi Nedir?
Özel iletişim vergisi bayındırlık hizmetlerine fon sağlamak amacıyla tüm mobil iletişim hizmetlerine uygulanan vergidir. Belirli süreli olarak uygulanmaya başlanmasına karşın iki kez uzatılmış 1 Ocak 2004 itibariyle 5035 sayılı kanunun kabul edilmesiyle vergi sürekli hale gelmiştir.
8. Dönemsellik
Vergiler belli dönemlerle beyan edilir. Bazıları her ay verilirken; bazıları 3 ayda bir verilir, bazıları da yıllık olarak düzenlenir. Her dönemin sorumluluğu o dönemle sınırlıdır. Yani aylık beyanname verilen bir gelir türünde, Nisan ayında beyan edilmesi gereken bir gelir Mayıs ayında beyan edilmez.
9. Vergi Borcu Zamanında Ödenmezse Ne Olur?
Vergi beyannamesi verildikten sonra alınan tahakkuk fişinde bu verginin ne zamana kadar ödenmesi gerektiği belirtilir. Bu tarihe kadar vergi cezasız ödenebilir. Bu tarihe kadar verginizi ödemezseniz vergi gecikme cezası alınır.
10. Vergi Afları
Belirli zamanlarda vergi affı olarak anılan düzenlemeler oluyor. Bu düzenlemelere istinaden devlet bir takım vergi alacaklarından ya da bu vergi alacaklarına isabet eden ceza ya da faizlerden vazgeçebiliyor.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.