Kariyer Yönetimi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kariyer Yönetimi Nedir? 

En kısa tanımıyla meslekte ihtisaslaşma olan kariyer, iş hayatı boyunca kişinin elde ettiği farklı pozisyonların bütünüdür. İşletmeler, çalışanları için kariyer yönetimi ile çalışanın sahip olduğu bilgi birikimi, tecrübesi ve ilgi alanları kapsamında planlama yapar. Kurumların, insan kaynağı için kariyer planları yapmalarının yanı sıra, bireylerin de kendi kariyer planlarını belirleyerek bu doğrultuda çalışmalar yapması önemlidir. Bir çalışanın kariyer yönetimi aşamaları; işe başlama, terfi etme veya yeni bir işe transfer olma gibi bölümlerden oluşur. Bu içeriğimizde kariyer yönetimi nedir, kurumlara hangi faydaları sağlar detayları ile bulabilirsiniz. 

Kariyer Yönetimi Nedir? 

Kariyer yönetimi ne demek, açıklamadan önce kariyer kavramını tanımlamakta fayda bulunur. Kariyer, kişilerin çalışma yaşamında sahip olduğu ilerleme, başarı elde etme ve iş yaşamı boyunca üstlendiği rolleri ifade eder. Kariyer yönetimi ise, çalışanların performanslarının, tercihlerinin ve sahip oldukları potansiyelin dikkate alınması, deneyimlerinin artırılması ve yetkilerinin geliştirilmesi anlamına gelir. Kariyer yönetimi  ve planlaması ile birlikte çalışanların yetenekleri ile örtüşen en doğru pozisyonda bulunmaları sağlanır. 

Kariyer Yönetimi Faydaları Nelerdir?

İşletmelerde kariyer yönetimi yapılmasının hem organizasyona hem çalışanlara faydaları bulunur. İnsan kaynakları kariyer yönetimi süreçlerine dahil olduğunda işletmelerin elde ettiği faydalar aşağıdaki gibidir: 

  • Çeşitli eğitim ve oryantasyon programları ile çalışanların terfi etmesini sağlar, yeteneklerini geliştirerek iş süreçlerinin çok daha verimli olmasına yardımcı olur.
  • Kariyer yönetimi, oluşabilecek insan kaynağı ihtiyaçlarının karşılanmasında etkilidir. 
  • Organizasyonel hedeflere ulaşmak adına teknik, profesyonel ve yönetsel yeteneklerin temin edilmesine katkıda bulunur.
  • Henüz açığa çıkmamış olan personel ihtiyacının tespit edilmesini sağlar.
  • Etkili kariyer yönetimi uygulamaları ile birlikte personele dair sorunlar çözüme ulaşabilir.

Kariyer yönetimi uygulamalarının çalışanlar üzerindeki faydaları ise şöyle sıralanabilir: 

  • Personelin doğru ve etkili bir kariyer seçimi yapabilmesinde etkili olur.
  • Çeşitli kariyer fırsatlarının fark edilip değerlendirilmesine yarar.
  • Çalışanlar için kişisel gelişim fırsatlarının oluşmasına yardımcı olur.
  • Kariyer yönetimi, iş ve yaşam dengesini sağlamada da önemli bir yöntemdir.

Kariyer Yönetimi Nasıl Yapılır?

Çeşitli adımlar ile kariyer yönetimi aşamalarını uygulamanız mümkün olmaktadır. Kariyer yönetimi sürecinde uygulanacak temel adımlar aşağıdaki gibidir: 

  • Hedeflerin belirlenmesi:

Kariyer yönetimine kısa ve uzun vadeli hedefleri belirleyerek başlamak mümkündür. Personelin kariyer yolculuğunda hangi rollerde bulunmak istediğini ve yetkinliklerini belirlemek faydalı olur. 

  • Kişisel ve mesleki değerlendirme süreci:

Personele dair ilgi alanları, yetenekler ve kişisel yatkınlıklara dair değerlendirmenin yapıldığı aşamadır. Kariyer yönetimi ile yeteneklerin tespitinin ardından mevcut beceri ve deneyimler değerlendirilir. 

  • Eğitim ve gelişim imkanı: 

Kariyer yönetimi yapan şirketlerde çeşitli seminerler, kurslar, eğitimler ve sertifika programları yoluyla personellerin yeni beceriler kazanmasına yardımcı olunur. Personele profesyonel gelişim fırsatı sunularak kendilerine yatırım yapmalarına destek sağlanır. 

  • Ağ oluşturma: 

İş dünyasında kurduğunuz ilişkiler kariyerinizi ilerletirken önemli bir rol oynayabilmektedir. Bu sebeple meslektaşlar, sektör liderleri, koçlar ve mentorlar ile bağlantı kurularak network oluşturulabilir. 

  • Portföy geliştirme ve özgeçmiş oluşturma: 

Kişisel özgeçmişlerde yetenek ve deneyim vurgulanmalıdır. Özgeçmiş ve portföyün daima güncel olması sağlanmalıdır. 

  • Değerlendirme: 

Düzenli olarak kariyer hedeflerinin ve personel ilerlemelerinin değerlendirildiği aşamadır. Bu doğrultuda hedef ve stratejiler güncellenir. 

Kariyer Yönetimi Yapmanın Önemi 

Kariyer yönetimi yapmak, başta insan kaynakları departmanları olmak üzere işletmelerin öncelikli gündem maddeleri arasındadır. Kariyer yönetimi yapılmayan organizasyonlarda genellikle işten ayrılma oranları yüksek olabilmektedir. Kritik departmanlarda çalışacak profesyonel bulmada sıkıntılar yaşanabilir. Örneğin; işletme çalışanlarından bazıları kendi alanında uzman olabilir ve eğer yedekleme çalışmaları yapılmazsa, o kişi işten ayrıldığında şirkette belli bir süre sıkıntı yaşanabilir. 

Kariyer yönetimi olmazsa, çalışanların sahip oldukları yetenek haritaları ortaya çıkmayabilir. Zira yetenek haritaları ortaya çıkarsa, işletmeler ellerindeki insan kaynağının hangi konularda donanıma sahip olduklarını tespit ederek gerekli durumda bu donanımdan yararlanabilir. Özetle, işletmelerin en değerli kaynaklarından birisi olan insan kaynağının etkin ve verimli değerlendirilmesi noktasında, kariyer yönetimi çalışmalarının yapılması önemlidir. Bu noktada işletmeniz için insan kaynakları yazılımı kullanarak kariyer yönetimine dair süreçlerinizi etkin bir şekilde yönetebilirsiniz. 

Kariyer Yönetimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kariyer hedefleri nasıl belirlenir?

Kariyer hedefleri, kişinin ilgi alanları, değerleri, yetenekleri ve yaşam hedefleri göz önünde bulundurularak belirlenir. Hedeflerin spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamanlı kriterlerine uygun olması önemlidir.

Kariyer yönetiminde işverenin rolü nedir?

İşverenler, çalışanlarının kariyer gelişimini destekleyerek, eğitim ve gelişim fırsatları sunarak ve kariyer gelişim planları oluşturarak önemli bir rol oynar. Bu, çalışan bağlılığını ve memnuniyetini artırır.

Kariyer yönetiminde performans değerlendirmenin önemi nedir?

Performans değerlendirmeleri, bireylerin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemelerine, gelişim alanlarını tespit etmelerine ve kariyer hedeflerine ulaşmaları için gerekli adımları atmalarına yardımcı olur. 

Kariyer yönetimi ile çalışanların güçlü ve zayıf yönleri nasıl belirlenir?

Güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için öz değerlendirme testleri, geri bildirimler, kişisel performans incelemeleri ve önceki deneyimler analiz edilebilir. Ayrıca, personelin kendini sürekli değerlendirmesi ve geri bildirim alması da faydalı olabilir. 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: HRM Nedir?, İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi Neden Gerekir?

Sizi Arayalım

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.

    ×

    Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. En kısa sürede uzman ekiplerimiz size dönüş yapacaktır.