Online'a Özel Fırsat
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. En kısa sürede uzman ekiplerimiz size dönüş yapacaktır.
En kısa tanımıyla meslekte ihtisaslaşma olan kariyer, iş hayatı boyunca kişinin elde ettiği farklı pozisyonların bütünüdür. İşletmeler, çalışanları için kariyer yönetimleri yaparlar. Bu süreç, çalışanın sahip olduğu bilgi birikimi, tecrübesi ve ilgi alanları kapsamında planlanır. Kurumların, insan kaynağı için kariyer planları yapmalarının yanı sıra, bireylerin de kendi kariyer planlarını belirleyerek bu doğrultuda gerek iş hayatında başarı gösterme, gerekse eksik olan eğitimlerini tamamlama noktasında çalışmalar yapmaları önemlidir. Bir çalışanın kariyer yönetimi aşamalarına baktığımızda; işe başlama, terfi etme veya yeni bir işe transfer olma gibi bölümlerden oluşur. İşe başlayan kişi, öncelikle ne yapmak istediği ve hedeflerine dair bir formu doldurabilir. Ardından organizasyon şemasında kişinin görev tanımı belirlenir. Sonrasında da, kişinin iş hayatında göstermiş olduğu performansı değerlendirilmektedir. Bu süreçte kişiler, kendilerini gözlemleyerek, bilgi birikimlerini arttırmak için eksik yönlerini tamamlamalıdırlar. Kariyer yönetimi yapılan kurumsal organizasyonlarda, çalışanlar bir süre sonra hangi görevde olacaklarını tahmin edebilirler. Bu durum kişinin işteki motivasyonunu yükseltecektir.
Yükselme ve gelişme, motivasyonu sürdürülebilir kılıyor. Çalışanlar, yükselme ve gelişme fırsatı gördüklerinde, iş hayatlarında ciddi bir motivasyon göstermektedirler. Bu da firmada ciddi bir verimlilik ve performans artışı demektir. Kariyer planlaması yapmak, sadece çalışanlar açısından değil, işletmeler açısından da değerlidir. Böylece şirketler, hedeflerine ulaşma yolculuklarında ekipleriyle daha da başarılı olurlar. Bu nedenle kariyer planlama çalışmaları, kişilerin kendi çalışmalarının ötesinde, işletme yönetimlerinin sorumluluğu haline gelmiştir. Özetle kariyer yönetimi yapmak demek; kurumdaki kaliteyi yükseltmek, performansı ve üretimi arttırmak, bir pozisyon için ihtiyaç olduğunda kurum içinde o bölüme yedekleme olarak yetiştirilen çalışanın o bölüme transfer yapabilmesi gibi birçok artıyı barındırmaktadır.
Kariyer yönetimi, günümüzde daha da önem kazanıyor!İçinde bulunduğumuz çağda, kariyer yönetimi her geçen gün daha da önem kazanmaya devam ediyor. Teknolojideki hızlı ilerlemeler nedeniyle son yıllarda sıkça duymaya başladığımız yapay zeka, robot teknolojileri, 5G, endüstri 4.0 gibi kavramlar, önümüzdeki sürecin iş yapış şekillerini değiştirmeye başlamıştır. Önümüzdeki beş yıl içerisinde hızlanan değişim ve dönüşümle yıkıcı ekonominin etkilerini hissetmeye başlayacağız. İşte bu noktada, işletmelerin ellerindeki insan kaynaklarını, teknolojideki gelişmeler paralelinde yeni bilgilerle donatmaları gereklidir. Eğer çalışanların yetkinlikleri artırılmazsa, önümüzdeki dönemde daha yoğun hayatımıza girecek olan teknolojik dönüşümle birlikte, bir yanda işverenler eğitilmiş insan kaynağı ararken, diğer yanda milyonlarca işsiz kişiler de iş arıyor olacaktır. Bu nedenle firmalar, çalışanlarının kendilerini geliştirmelerine fırsat sunmalı ve kariyer hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlamalıdırlar. Çalışanlarıyla aynı heyecanı ve motivasyonu paylaşan işletmeler hedeflerine birlikte koşacağından, daima rakiplerinden önde olacaklardır.Kariyer yönetimi yapılmadığı takdirde birçok sorunla karşılaşılacaktır.Kariyer yönetimi yapmak, başta insan kaynakları departmanları olmak üzere işletmelerin öncelikli gündem maddeleri arasındadır. Eğer, kariyer yönetimi yapılmazsa, işten ayrılma oranları yüksek olacaktır. Kritik departmanlarda çalışacak profesyonel bulmada sıkıntılar yaşanabilir. Örneğin işletme çalışanlarından bazıları kendi alanında uzman olabilir ve eğer yedekleme çalışmaları yapılmazsa, o kişi işten ayrıldığında şirkette belli bir süre sıkıntı yaşanabilir. Kariyer yönetimi olmazsa, çalışanların sahip oldukları yetenek haritaları ortaya çıkmayabilir. Zira yetenek haritaları ortaya çıkarsa, işletmeler ellerindeki insan kaynağının hangi konularda donanıma sahip olduklarını bildikleri için gerekli durumda bu donanımdan yararlanabilecektir. Bir diğer konu, bilgi birikimleri ve tecrübeleri yüksek olan kişiler, ilave olarak bir altında olan veya daha basit gördüğü bazı iş süreçlerinde çalışmayı istemeyebilirler, bu durumda çalışana o işlerin hakkında bilgisinin olmasının kariyerine artı değer sağlayacağı yönünde bilgi verilmelidir. Kariyer planlaması olmadığında, çeşitli birimlere yöneticilerin atanmasında, hakkı olan yöneticiler atanmayabilir ve bu durum da ilgili departmandaki çalışanları memnun etmeyebilir. Özetle, işletmelerin en değerli kaynaklarından birisi olan insan kaynağının etkin ve verimli değerlendirilmesi noktasında, kariyer yönetimi çalışmalarının yapılması önemlidir.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.
BU NEDİR?
UYUM BLOG
İLETİŞİM
Çiftehavuzlar Mah. Eski Londra Asfaltı Cad.
Yıldız Teknik
Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Teknoparkı
A1 Blok – Kat:2 –
No:201
P.K. 34220 Esenler / İstanbul / TÜRKİYE
+90 (212) 467 33 33 (Pbx.)