1. Şahıs firmaları e-Defter’e geçiş yapabilir mi?
3 sıra Nolu elektronik defter genel tebliğe göre sene içerisinde e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu olan şahıs firmalarının, 01/01/2021 tarihine kadar, e-defter uygulamasına geçiş yapmaları gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir zorunluluk olmaksızın, e-defter sistemine gönüllü geçiş de yapılabilir.Gönüllü geçiş yapmak isteyen şahıs firmaları,mali mühür veya e-İmzalarını temin ettikden sonra Özel Entegratör firma ile anlaşma yaparak,elektronik defter uygulamasına geçiş yapabilir.
2. e – Defter’e geçersem yıllık noter ücreti ödemem gerekir mi?
Elektronik Defter sistemi, dijital ortamda oluşturulan,iletilen ve muhafaza edilen bir belge türü olduğu için baskı,arşivleme ve noter masrafı ödemeniz gerekmez.Defterlerinizi dijitalde tutarak zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz.e-Defter’e Uyumsoft’la Geçmek için Tıklayınız.
3. e – Defter’i nasıl gönderebilirim?
Hazırlanan xml, csv veya xbrl formatlarındaki defter kaynak veriniz Uyumsoft portaline yüklenerek mali mühür ya da eimza ile imzalama uygulaması kullanılarak yevmiye ve kebir defterlerinin imzalanması, yevmiye berat ve kebir beratları ile Defter Raporu imzalanarak GİB sistemlerine gönderilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
4. e -Defter başvurumu iptal edebilir miyim?
e-Defter başvurusunu tamamlayarak,dijital ortamda defter oluşturma ve saklama hizmeti kullanımına başlayan mükelleflerin, başvurularını iptal etmeleri mümkün değildir.
5. Elektronik defterlerimi saklamak zorunda mıyım?
Evet, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğler uyarınca, e-Defter kullanım zorunluluğu bulunan firmalar defterlerini dijital ortamda en az 10 yıl saklamak zorundadır.e-Defter Saklama Hizmeti Hakkında Detaylı Bilgi için Tıklayınız.
6. Defter beyan sistemi nedir?
Serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların defterlerinin bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ile elektronik ortamda belge düzenlenebilmesini sağlayan sisteme Defter-Beyan Sistemi denir.
7. Kimler e-Defter İbraz Eder?
Elektronik ortamda oluşturulan ve imzalanan defter beratlarının mali müşavir veya muhasebeciler tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına iletilmesine e-Defter İbrazı denir.e-Defter Hakkında Detaylı Bilgi için Tıklayınız.
8. Elektronik defterlerde hata ayıklama sistemi var mıdır?
Uyumsoft e-Defter uygulaması ile elektronik defterlerinizi oluşturduktan sonra hata ayıklama seçeneği ile kontrol edebilir,hata ayıklaması tamamlandıktan sonra tek tıkla yükleyebilirsiniz.
9. Ne Zaman e-Defter göndermem gerekir?
Elektronik defterler aylık yükleme tercihinde bulunulduysa aylık olarak
oluşturulan beratlar, ilgili ayı takip eden 3.ayın son gününe
kadar Gelir İdaresi Başkanlığı e-Defter uygulamasına yüklenmelidir.
Elektronik defterler geçici vergi dönemi bazında yükleme
tercihinde bulunulduysa Ocak-Şubat-Mart defterleri Mayıs ayı sonuna,
Nisan-Mayıs-Haziran defterleri Ağustos ayı sonuna, Temmuz-Ağustos-Eylül
defterleri Kasım ayı sonuna, Ekim-Kasım-Aralık defterleri gelir veya
kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği ayın son gününe kadar
yüklenmelidir.
10. e-Defter’e geçmek için ne gerekir?
Elektronik defter kullanımı için herhangi bir önşart yoktur.Gönüllü e-Defter’e geçiş yapmak isteyen firmalar,öncelikle mali mühür veya e-İmza temin etmelidir.Sonrasında bir özel entegratör ile anlaşma yaparak geçiş sürecini tamamlayabilir.Halihazırda e-Fatura kullanıcısı olan firmalar, kullandıkları yararlanma yöntemine göre,özel entegratörleri ile görüşerek e-Defter başvurularını tamamlayabilirler.e-Defter’e Uyumsoft’la Geçmek için Tıklayınız.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.