Serbest meslek profesyonelleri tarafından kullanılması gereken serbest meslek makbuzu, ön muhasebe sürecinin önemli bir adımıdır. Serbest meslek sahibiyseniz verdiğiniz hizmet karşılığında aldığınız ödemeleri düzenli bir şekilde kayıt altına almalısınız. Bu nedenle sizler için serbest meslek makbuzu kesme sürecini ve detaylarını ele aldık.
e SMM Nedir?
Çalışmaya yeni başlayan serbest meslek sahipleri “e serbest meslek makbuzu nedir?” sorusunun cevabını merak etmektedir. Serbest meslek makbuzu, serbest meslek çalışanları tarafından kesilen, ve mesleki çalışmalarının karşılığında aldığı tahsilatı resmileştiren bir makbuzdur. e SMM, kağıt makbuz ile aynı hukuki geçerliliklere sahip olup, sadece elektronik ortamda düzenlenmiş halidir.
2024 Yılı e SMM Zorunlu Geçiş
Yayınlanan tebliğe göre 01.02.2020 tarihinden itibaren faaliyetine devam edenlerin 01.06.2020 tarihine kadar, 01.02.2020 tarihinde faaliyetine başlayacak olanların ise işe başladıkları ayı izleyen 3’üncü ayın sonuna kadar e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına geçişi zorunludur. Zorunluluk kapsamında VUK 509 Tebliğinde yer alan e-Belge Olarak Düzenlenme Zorunluluğu Getirilen Belgelerin Kâğıt Olarak Düzenlenebileceği Haller istisnai durumlar haricinde elektronik olarak e serbest meslek makbuzu kesmek zorundadır.
SMM Makbuzu Nasıl Kesilir?
- Serbest makbuzu kesme işleminde makbuz üzerinde yer alması gereken bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler şunları içerir:
- Müşterinin adı
- İletişim bilgileri
- Hizmet tarihi
- Yapılan işlemin tanımı
- Ücret bilgisi
- Gerekli bilgileri Excel veya Word formatında, serbest meslek makbuzu şablonu üzerine yerleştirin.
- Ek olarak, şirket adı, adresi, vergi numarası gibi şirket bilgilerinizi ekleyin
- Makbuzda verdiğiniz hizmete ilişkin detaylı açıklama ekleyin ve hangi tarihte bu hizmeti sağladığınızı belirtin.
- Verdiğiniz hizmet karşılığında aldığınız ücretin net ve brüt miktarını, KDV gibi vergi bilgilerine de yer vererek ekleyin.
- Makbuzu düzenlediğiniz tarihi, imza ve kaşenizi de ekleyerek müşterinize iletin.
e Makbuz Nasıl Kesilir?
e-SMM geçişi yapılarak elektronik ortamda serbest meslek makbuzu daha kolay kesilebilir. Uyumsoft ile e-Serbest Meslek Makbuzu geçişinizi yaparak dakikalar içinde makbuz oluşturabilirsiniz. Makbuzları, alıcısına ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na elektronik ortamda iletebilir, dijital olarak muhafaza edebilir ve raporlayabilirsiniz.
Kimler e Serbest Meslek Makbuzu Kesme İşlemini Yapar?
e Makbuz kesme işlemi genel olarak serbest meslek sahipleri veya bağımsız çalışanlar tarafından gerçekleştirilir. İşte makbuz kesme işlemini gerçekleştiren kişilerin örnekleri:
Freelancer’lar: Grafik tasarımcılar, yazarlar, web geliştiricileri, pazarlamacılar gibi serbest çalışan profesyoneller.
Danışmanlar: Muhasebeciler, hukuk danışmanları, iş danışmanları gibi danışmanlık hizmeti sunan profesyoneller.
Eğitmenler: Özel ders veren öğretmenler, eğitmenler veya eğitim danışmanları.
Sanatçılar ve Yaratıcı Profesyoneller: Resim, müzik, tiyatro gibi sanat dallarında çalışan sanatçılar.
Yazılım Geliştiricileri: Yazılım geliştiren bağımsız yazılım geliştiricileri veya küçük yazılım firmaları.
Doktorlar ve Sağlık Profesyonelleri: Serbest pratisyen doktorlar, diş hekimleri veya diğer sağlık profesyonelleri.
E-ticaret Girişimcileri: İnternet üzerinden ürün satışı yapan veya çeşitli hizmetler sunan e-ticaret girişimcileri.
Stopajlı Fatura Hesaplama
Stopajlı serbest meslek makbuzu, Vergi dairesi tarafından belirlenen orana uygun olarak kesilen stopaj yani verginin belgelendirilmesidir. Stopaj, hizmeti alan kişi tarafından ödenir. Stopajlı fatura hesaplama işlemini aşağıda yer alan adımları takip ederek gerçekleştirebiliriniz:
- Adım: Sunduğunuz hizmet karşılığında alacağınız toplam ücreti yani brüt ücreti belirleyin.
- Adım: Vergi dairesi tarafından belirlenen stopaj oranını ile brüt ücreti çarpın. Bu işlemden çıkan sonuç ödemeniz gereken stopaj tutarıdır. Formülü: Stopaj Miktarı = Brüt Ücret X Stopaj Oranı
- Adım: Brüt ücret üzerinden, elde ettiğiniz stopaj miktarını çıkararak net ücreti bulun. Formülü: Net Ücret= Brüt – Stopaj Miktarı
- Adım: Belirlenen net ücreti ve diğer gerekli bilgileri düzenleyerek serbest meslek makbuzunu oluşturun.
Stopajsız serbest meslek makbuzu kesmek
Stopajsız makbuz kesme işleminde vergi dairesi tarafından herhangi bir kesinti yapılmadan makbuz kesilir. Bu işlem hizmet alan müşterinin vergiden muaf olması halinde sadece KDV oranı dahil edilerek gerçekleştirilir.
Serbest meslek makbuzları, vergi beyannamesi hazırlamak ve işle ilgili kayıtları tutmak için önemlidir. Belirtilen adımları takip ederek düzenli bir şekilde makbuz kesmek, iş süreçlerinizi düzenli hale getirmenize yardımcı olacaktır. Unutmayın, doğru ve eksiksiz bilgilerle düzenlenmiş makbuzlar, finansal açıdan güvenilirliğinizi artırır.
Şimdi e-SMM’ye Geçmek İstermisiniz?