
Tetaş, 2001 yılında Tek ve Teaş kurumlarının ayrılması sonucu faaliyetine başlamıştır. 2017 yılı itibari ile kurum, Enerji piyasasının %60’ına hakim vaziyete gelmiştir. Özellikle Perakende ve dağıtım şirketlerinin faaliyete geçmesinden itibaren iç satış hacmini arttırmıştır. Epiaş ile koordine çalışan kurum elektrik piyasa fiyatlarının oluşmasına da katkı sağlamaktadır.
Tetaş 200’ün üzerinde personel ile yurt içi ve dışı enerji alım ve satım işlerini koordine etmektedir. Yıllık yaklaşık 120 milyon megawatt enerjinin üretilmesini ve tüketilmesini planlamaktadır. Yıllık yaklaşık 18 milyar liralık geliri yönetmektedir. Yurt içinde tedarik edilen enerji Doğal gaz, İthal kömür, yerli kömür, HES ve RES’lerden sağlanmaktadır. Son dönemlerde devlet politikalarına bağlı olarak yerli enerji üretimini desteklemek adına temiz enerji ve yerli kömür ile üretime ağırlık vermeye başlamıştır.
Tetaş, Portföyüne kazandırdığı yeni yerli kömür santrallerinin enerji üretimini planlamaktadır. Saatlik olarak piyasa taleplerine göre her bir dağıtım ve perakende şirketine satış yapılacak enerji miktarlarını Uyumsoft Erp üzerinden planlamaktadır.
Uyumsoft ERP ile son tüketiciye yansıyan kilowatt başına elektrik fiyatını belirlemektedir. Tetaş’ın mali ve finansal giderleri ile hazinenin belirlediği yıllık kar marjina ulaşma hedefi ile satış maliyetini belirlemektedir.
Belirli bir marjın üzerindeki Serbest tüketiciler ile dağıtım ve perakende şirketlerine enerji satmasının yanı sıra Teiaş, Botaş gibi kamu kurumlarının da elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. 2017 yılı itibari ile müşteri portföyünü iki katına çıkaran Tetaş, her geçen gün yeni müşterileri de bünyesine katmaktadır.
Tetaş, enerji alış ve satış işlemlerinin tamamını Erp sistemi üzerinden yaptığı gibi fatura ve mali işler süreçlerini de erp üzerinden yürütmektedir. Bu işlemlerin dışında personel tahakkuk yönetimi ve idari süreçlerin tamamını erp üzerinden yürütmektedir.

ERP üzerinden yönetilen modüller aşağıdaki gibidir.
- Enerji alış modülü;
Sözleşmeler ile belirlenen santral modelleri ile (Yap-İşlet, Yap İşlet Devret, İşletme Hakkı Devri vb.) kurgulanan enerji maliyet belirleme süreçlerini ve fatura süreçlerini takip etmektedir. Maliyet takibini fiili aylar için yapabildiği gibi gelecek dönemler için de planlanan maliyet takibi yapılabilmektedir.
- Enerji satış modülü
Sözleşmeler ile belirlenmiş müşterilere yapılan satışları sayaç endeks bilgileri ile sisteme girip fatura işlemleri takip edilmektedir. Enerji satış modülünde dağıtım ve perakende şirketlerinin saatlik bazda yıllık satış miktarı planları yapılabilmektedir. Ayrıca gelecek dönemlerin ön görüleri girilerek satış hasılatları belirlenmektedir.
- Tarife modülü
Tarife modülünde enerji alımdan doğan maliyetler, personel giderleri gibi kalemler sisteme girilerek öngörülen enerji satış miktarları üzerinden tarife belirlenmektedir. Belirlenen tarife nihai tüketiciye yansıyan elektrik birim fiyatını oluşturmaktadır.
- Mali işler ve e-fatura modülü
Muhasebe, finans, çek, teminat, banka, e-fatura, sabit kıymet gibi mali süreçlerin yönetimi bu modül üzerinden sağlanmaktadır.
- İnsan kaynakları modülü
Personel bordroları, ücret yönetimi, eğitimler, ölçme ve değerlendirme yöntemleri gibi süreçler bu modül üzerinden takip edilmektedir.
- Onay yönetimi
- Bilgi işlem modülü
- Takrir ve karar modülü
- Teftiş modülü
- Dava takip modülü
- Lojman modülü
- Araç takip modülü
- Hakediş takip sistemi
- Nakit akış yönetimi
- Karar destek raporlamaları