Çiftehavuzlar Mah. Eski Londra Asfaltı Cad.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Teknoparkı
A1 Blok – Kat:2 – No:201
P.K. 34220 Esenler / İstanbul / TÜRKİYE

UYUM Akademi Kurumsal Özdeğerlendirmeleri Etkin yönetim ve başarı için kaçınılmaz görmektedir. Bu kapsamda Marmara Üniversitesinden öğretim elemanlarının da desteği ile kapsamlı bir “Yerel Yönetimler Kurumsal Özdeğerlendirme Modeli” geliştirmiş ve bu modeli Başakşehir Belediyesinde uygulayarak; belediyenin hizmet planlaması, üretimi, değerlendirilmesi, yönetim etkinliğinin artırılması, kentsel gelişim ve dönüşüm çalışmalarını gözden geçirerek birimlerde verimli ve etkin çalışmayı sağlayacak iyileştirme önerileri oluşturulmuştur. Diğer yandan, yine bu kapsamda vatandaş memnuniyeti ölçülmüş, toplumun değişik kesimlerinden oluşan çalışma grupları ile ortak akıl toplantıları yapıp vatandaşların “beklentileri”, “görüş ve önerileri” ve “proje talepleri alınarak iyileştirme önerileri içerisine dâhil edilmiştir. Bu çalışmaların neticesinde 70 civarında proje önerisi de oluşturulmuştur.

Değerlendirme çalışmaları aşağıdaki başlıklar halinde gerçekleştirilmiştir.
- Belediyenin strateji planlama, hedefler ile yönetim ve performans değerlendirme çalışmaları
- Birimlerde yönetim sistemleri ve uygulamaları
- Hizmet yönetimi ve ilgili uygulamalar
- Mali Hizmetlere yönelik çalışmalar (Gelir/Gider projeksiyonları dahil)
- Teknolojik uygulamalar ve teknoloji barışık bir yönetim
- Çalışanların yönetimi, temel beklentileri, takım çalışması ve iç müşteri memnuniyeti
- Vatandaş odaklı yönetim, vatandaş memnuniyeti, beklenti ve önerileri
- Kentsel Gelişim ve Dönüşüm çalışmaları, toplumun beklentileri
Bu alanlarda değerlendirmeler yapmak üzere uzmanların desteği ile “değerlendirme kriterleri” belirlenmiştir. Bu kriterler ile yapılan ve üretilen hizmetlerde sürekli iyileştirme, sorun çözme, kurum sahiplenme, vatandaş memnuniyetini öncelikli görme, teknolojik imkanları hizmet üretimine taşıma, kurumsal hedefleri etkin belirleme ve hedeflere sahip çıkma, performansı sürekli artırarak çalışma, risk alma, değişimi izleyebilme, işi yürütecek yetkinlik ve kabiliyet ile ilgili alt yapıyı oluşturma vb. gibi konuları değerlendirecek biçimde belirlenmiştir. Bu kapsamda belirlenmiş 300 üzerinde kriter üzerinden değerlendirmeler gerçekleştirilmiştir.
Yapılan bu çalışmalar ile Belediyenin hizmet üretiminde yakaladığı başarının değişim süreci ile birlikte sürdürülebilirliğini ve her zaman İLK’lerin ve EN’lerin belediyesi olma yolculuğunun ilk gündeki gibi taze tutulmasını sağlamaktır. O nedenle değerlendirme sadece mevcut sistemin durumunu ve gidişatını ortaya koymakla kalmamış ve Belediyeyi 2023 yılına hazırlayacak şekilde gerekli olacak yeni sistemlerin, temel gereksinimlerin, yönetim sistemlerinin, şehrin gelişimini yönlendirecek olan unsurların da belirlenmesi ile zenginleştirilmiştir. Bu kapsamda Başakşehir Belediyesinin “SOSYAL BELEDİYECİLİK” anlayışını muhafaza ederek oradan “HUZUR BELEDİYECİLİĞİNE” dönüşümünü yönlendirecek öneriler seti de oluşturulmuştur.