e-SMM Nedir? Nasıl Kesilir?

Dijital dönüşümün şirketler üzerindeki etkisi her geçen gün artarken, serbest meslek erbaplarının da bu dönüşüme ayak uydurması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu kapsamda, elektronik Serbest Meslek Makbuzu (e SMM) uygulaması, serbest meslek sahiplerinin mali işlemlerini dijital ortama taşıyarak iş süreçlerini kolaylaştıran ve hızlandıran bir yenilik olmaktadır. Peki, e-SMM nedir, kimler tarafından kullanılmalıdır ve hangi avantajları sunar? Bu yazımızda, e-Serbest Meslek Makbuzu hakkında bilinmesi gerekenleri detayları ile bulabilir, dijitalleşen iş süreçlerinde bu yeni uygulamanın size nasıl fayda sağlayabileceği hakkında fikir edinebilirsiniz.

e-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?

e-Serbest Meslek Makbuzu, yasal olarak kağıt serbest meslek makbuzu ile aynı özelliklere sahiptir. e-SMM elektronik olarak düzenlenen ve hizmet alanın talebi doğrultusunda elektronik veya kağıt ortamda iletilebilen elektronik belge ve rapordur. Dijital olarak muhafaza ve ibraz edilir, GİB’e elektronik ortamda raporlanır.

e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasından Yararlanma Yöntemleri

e-SMM uygulamasından yararlanmak için 3 yöntemden birini kullanıyor olmanız gerekir. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Kullanılan bilgi işlem sistemlerinin başkanlık sistemlerine entegrasyonu
  • GİB Portal kullanımı
  • Özel Entegratör kullanımı

Bu üç yöntemden birini kullananlar, e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasından yararlanabilir.

e-Serbest Meslek Makbuzu’na 2 Adımda Nasıl Geçilir?

e-Serbest Meslek Makbuzu’na geçerken uygulanacak olan aşamalar şunlardır:

  • e-İmza (Şahıs Firmaları) için Kamu Sertifikasyon Merkezi üzerinden başvuruda bulunulur, hali hazırda varsa geçerlilik süresi kontrol edilir.
  • Kullanmak istediğiniz yararlanma yöntemine göre Özel Entegratör veya GİB Portal üzerinden başvuruda bulunarak geçiş işlemleri tamamlanır.

e-SMM Nasıl Kesilir?

Serbest meslek makbuzunu elektronik ortamda oluşturabilmek için GİB Portal’ı veya özel entegratörleri kullanmak gerekir. GİB Portal üzerinden kesilecek ise, kişilerin ya da kurumların Mali Mühür veya e-İmza seçeneklerinden birine sahip olması gerekir. Bunlardan biri ile GİB Portal sistemine giriş yapıldıktan sonra adımlar takip edilerek e-SMM belgesi kolayca oluşturulur.

Elektronik serbest meslek makbuzunu özel entegratörler aracılığıyla da kesmek mümkündür. Genel olarak, özel entegratörler ile GİB Portal sistemine göre daha pratik bir şekilde belgenizi oluşturabilir ve kesebilirsiniz. Uyumsoft’un sunduğu e-Belge uygulamalarından biri olan e-SMM ile sistem üzerinden belgenizi hızlı bir şekilde oluşturup alıcıya iletebilirsiniz.

e-Serbest Meslek Makbuzuna Geçmek İçin 8 Neden

Aşağıdaki nedenlere sahip olan her kullanıcı e-SMM uygulamasına geçiş yapabilir:

  • e-SMM kullandığınızda tüm hesaplamalar otomatik yapılır.
  • Her seferinde mali mühür ve e-İmzanızı takmanız gerekmez.
  • e-SMM kullanmak zamandan tasarruf sağlar.
  • İade ve ret süreçleri dijital olarak kolaylıkla yönetilir.
  • Makbuz gönderim takibinde kolaylık sağlar.
  • Kesilen makbuzlar dijital olarak 10 yıl güvenle saklanır.
  • Arşiv ve depolama maliyetlerini azaltırken geçmişe dönük verilerinize hızlıca erişme imkanı sunar.
  • Java gereksinimleri ve altyapı hizmetleri ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Kimler Serbest Meslek Erbabı Sayılır?

Serbest meslek erbabı olarak değerlendirilebilecek kişi ve kurumlar şunlardır:

  • Gümrük komisyoncuları, borsa ajan ve acenteleri,
  • Serbest meslek erbabı statüsünde olmamakla birlikte, serbest meslek erbaplarını bir araya getirerek organizasyon kuran veya onlara sermaye sağlayarak ya da başka yollarla serbest meslek kazancından pay alanlar,
  • Dava vekilleri, müşavirler, kurumlar ve tüccarlarla serbest meslek erbabının ticarî ve meslekî işlerini takip edenler ve konser veren müzik sanatçıları
  • Vergi Usul Kanunu’nun 155. maddesinde belirtilen şartlardan en az ikisini taşıyan ebe, sünnetçi, sağlık memuru, arzuhalci, rehber gibi mesleki faaliyette bulunanlar,
  • Serbest meslek faaliyetinde bulunan kolektif ve adi şirketlerde ortaklar, adi komandit şirketlerde komandite ortaklar.

e-Serbest Meslek Makbuzu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

e-SMM’ye nasıl başvurulur?

e-İmza temin ettikten sonra özel entegratör üzerinden başvuru işlemlerinizi muhasebeciniz veya mali müşaviriniz tamamlayabilir.

  • e-Serbest Meslek Makbuzu’na geçiş yapan mükellefler, uygulamaya dahil oldukları tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar, kâğıt ortamda da serbest meslek makbuzu düzenleyebilir. Ancak, aynı anda elektronik ve kâğıt makbuz düzenlemeleri mümkün değildir. Geçiş yapılan tarihten üç ay sonra sadece e-SMM düzenlenmesi gerekir.
  • Uygulamaya belirtilen tarihler içerisinde geçiş yapmayan mükelleflere kanunda öngörülen cezai hükümler uygulanır.
  • GİB Portal yöntemini kullanacaklar tarayıcı üzerinden kullanması gerekir.
  • e-SMM’yi muhasebeciniz yerine siz kesebilir, hızlı ve kolay işlem yapabilirsiniz.
  • e-SMM iptal edilebilir. İptal edilen e-Serbest Meslek Makbuzları Özel Entegratörünüz tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına raporlanır. Sadece başarılı durumda olan e-SMM makbuzları iptal edilebilmektedir.

e-Serbest Meslek Makbuzu nasıl iletilir?

e-Serbest Meslek Makbuzunun elektronik ortamda iletilmesi gerekmektedir. Kağıt olarak talep edilmesi durumunda eSMM belgesinin çıktısı alınır, ıslak imza atılarak teslim edilir. Islak imza yerine serbest meslek erbabının imzasının notere tasdik ettirilip, hazır imzalı olarak düzenlenip teslim edilmesi de mümkündür. e-SMM’nin elektronik ortamda muhafazası ve ibrazı gerekir.

Kesilen e-SMM iptal edilebilir mi?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından doğrudan yapılan bir iptal işlemi bulunmamaktadır. Ancak, dönem içinde kesmiş olduğunuz makbuzları sistem üzerinden iptal edebilirsiniz. e-SMM’ler muhasebecinin beyanına dayandığı için, muhasebeci tarafından beyan edilmeyen e-serbest meslek makbuzları hiç kesilmemiş sayılır.

Freelance çalışanlar e-SMM kesebilir mi?

Freelance çalışanlar, verdikleri hizmet karşılığında elektronik serbest meslek makbuzu kesebilir.

e-SMM için elektronik imza ya da mali mühür gerekir mi?

Evet, e-SMM için elektronik imza ya da mali mühür kullanmak gerekir.

e-SMM ne kadar saklanabilir?

Vergi Usul Kanunu’na göre elektronik serbest meslek makbuzları 5 yıl boyunca saklanabilir.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: e-Müstahsil Makbuzu Nedir?, Adım Adım e-Serbest Meslek Makbuzu

Sizi Arayalım

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.

    ×

    Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. En kısa sürede uzman ekiplerimiz size dönüş yapacaktır.