e-Dönüşüm projesi kapsamında e-Belge kullanımı ticari sektörlerde gittikçe yaygınlaşırken, e-Defter de en çok kullanılan dijital belgelerden biri olmuştur. e-Defter nedir, sağladığı faydalar nelerdir, kimler e-Defter’e geçmek zorunda, e-Defter göndermeme cezası gibi elektronik defter hakkında merak edilen soruları yanıtlayacağız. Detaylara geçmeden önce elektronik defter hakkında daha fazla bilgi edinmek için hazırlamış olduğumuz e-Defter Geçiş Rehberi içeriğine göz atabilirsiniz.
e-Defter Uygulaması Nedir?
e-Defter, Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebir belgelerinin GİB tarafından belirlenen formata uygun şekilde dijital ortamda düzenlenmesidir. e-Defter, muhasebe defterlerinin dijital ortama taşınıp, işlemlerin elektronik ortamda gerçekleşmesini sağlar. Hukuki olarak basılı defterlerle aynı özelliklere sahip olan e-Defter hız, güvenlik, kârlılık, kolay kayıt, güvenli arşiv ve hızlı raporlama gibi imkânlar sunar. e-Defter’in sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir:
- Zaman kazandırır.
- Defterlerin her dönem onayı ve basımı için ödeme yapmaya gerek yoktur.
- Mekân bağımsız oluşu ile verilere kolay ulaşım imkânı sunar.
- Hatalı işlemlerin kolaylıkla düzeltilmesini sağlar.
- Geçmişe dönük faturalara erişim çok kolaydır.
- Uluslararası geçerliliği vardır.
- Kağıt tasarrufu yaparak doğaya katkı sağlar.
Güncel tebliğ ile birlikte e-Defter geçiş hadleri 2024 yılında yenilenmiştir. Güncel şartlara uygun şekilde e-Defter geçişi yapmayan mükellefler için cezai şartlar uygulanır.
2024 e-Defter Geçiş Hadleri
Mükelleflerin güncel e-Defter’e geçme hadleri doğrultusunda ilgili tarihe kadar geçiş yapmaları gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan son tebliğe göre;
- 2023 brüt satış hasılatı 3 Milyon TL ve üzeri olan işletmeler,
- 2023 yılında e-Fatura’ya zorunlu olarak geçiş yapan işletmeler,
- 2023 brüt satış hasılatı 500 Bin TL ve üzeri olan e-ticaret firmaları,
- 2023 brüt satış hasılatı 500 Bin TL ve üzeri olan gayrimenkul veya motorlu taşıtlar sektörü,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesine sahip olan otel işletmeleri,
- Bağımsız denetim şirketleri,
- İsteğe bağlı e-Defter’e geçmek isteyen e-Fatura mükellefleri
ticari defterlerin dijital ortamda düzenlenmesine olanak sağlayan e-Defter’e 01.01.2025’e kadar geçmek zorundadır. Geçiş yapmayan mükellefler için e-Defter’e geçmeme cezası kapsamında idari para cezası uygulanır.
e-Defter Cezası Ne Kadar?
e-Defter mükelleflerinin uyması için GİB’in belirlediği bazı kurallar bulunmaktadır. e-Defter düzenlerken bu kurallara uyulmadığı takdirde belirli cezai uygulamalar söz konusudur.
Konu | Potansiyel Ceza |
Defterlerin ve diğer kayıtların elektronik ortamda tutulması durumunda, bu bilgilerin her zaman kolaylıkla okunmasının temin edilmemiş olması | *TTK (Md.65/4, 562/1-d) **VUK 352 "birinci derece usulsüzlük" cezası |
Defterlerde, kayıt sırasında mı yoksa daha sonra mı yapıldığı anlaşılmayan değiştirmelerin yapılması | *TTK (Md.65/3, 562/1-d) **VUK 352 "birinci derece usulsüzlük" cezası |
Defterlerdeki yazımların ve diğer gerekli kayıtların eksiksiz doğru, zamanında ve düzenli olarak yapılmaması | *TTK (Md.65/2, 562/1-d) **VUK 352 "birinci derece usulsüzlük" cezası |
Defterlerde, kısaltmaların, harflerin, rakamların ve sembollerin kullanılması halinde bunların anlamlarının açıkça belirtilmemesi | *TTK (Md.65/1, 562/1-d) **VUK 352 "birinci derece usulsüzlük" cezası |
Defterlerin Türkçe tutulmaması | *TTK (Md.65/1, 562/1-d) **VUK 352 "birinci derece usulsüzlük" cezası |
Ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarının yaptırılmaması | *TTK (Md.64/3, 562/1-c) **VUK 352 "birinci derece usulsüzlük" cezası (açılış onayının zamanında yapılmaması durumunda) |
Ticari defterlerin açılış-kapanış onayları dışındaki beratların süresinden sonra yüklenmesi | VUK 353/II-2 bendi gereğince özel usulsüzlük cezası |
Defterlerin üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulmaması | *TTK (64/1, 562/1-a) **VUK 352 "birinci derece usulsüzlük" cezası |
e-Defter Geç Gönderme Cezası Ne Kadar?
e-Defter mükelleflerinin belirtilen süre içinde e-Defter gönderimi yapması gerekmektedir. e-Defter’i geç gönderme durumunda GİB tarafından belirlenen geç gönderim cezası uygulanır. Aynı zamanda, yaptırımlar arasında e-Defter geç başvuru cezası da mevcuttur. Süresi içinde e-Defter uygulamasına geçmeyen mükellefler için Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai şartlar uygulanır.
e-Defter Düzeltme Cezası Nedir?
Kanuni süresinde verilmiş bildirimlerin, kanuni sürenin sona ermesinden itibaren 10 gün içinde düzeltilmesi durumunda cezai işlem uygulanmaz. Ancak, mükelleflerin bu süreyi takip eden 15 gün içinde yaptığı düzeltmeler için, e-Defter düzeltme cezası kapsamında normal cezanın %20’si oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.
e-Defter Tutmamanın Cezası Nedir?
GİB’in yayınladığı tebliğ kapsamında e-Defter’e geçiş hadlerini karşılayan işletmelerin elektronik defter sistemine geçiş yapması zorunludur. e-Defter’e geçme zorunluluğu olan mükelleflerin, belirtilen süre içinde sisteme geçmediği durumlarda Vergi Usul Kanununda belirtilen cezai hükümler uygulanır.
Uyumsoft’la e-Defter’e şimdi geçin!
Uyumsoft’un uzman kadrosu ile e-Defter’e geçmek oldukça kolay. 7/24 destek, uluslararası standartlarda saklama hizmeti, tüm muhasebe programlarıyla tam uyumluluk ve daha birçok avantajdan faydalanabilirsiniz. e-Defter uygulaması için şimdi başvurarak arşiv, baskı, kağıt gibi operasyonel süreçlerde zamandan ve masraflardan tasarruf edebilirsiniz.
e-Defter Tutma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
e-Defter tutma zorunluluğu kimler için geçerlidir?
Belirli bir ciroyu aşan mükellefler, bağımsız denetime tabi şirketler ve belirli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar e-Defter tutmak zorundadır.
e-Defter uygulaması için hangi yazılımlar kullanılabilir?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylı olan e-Defter uyumlu yazılımlar kullanılmalıdır. Bu yazılımlar, e-Defterlerin oluşturulması, beratlarının alınması ve saklanması işlemlerini gerçekleştirir.
e-Defter Programı ihtiyacınız için Uyumsoft’un e-Defter uygulamasını inceleyebilir, işletmenizin e-Belge ihtiyaçlarına anında çözüm bulabilirsiniz.
e-Defter başvurusunu nasıl yapabilirim?
e-Defter başvurusu Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılabilir. Başvuru sürecinde gerekli olan bilgileri ve belgeleri eksiksiz şekilde doldurmanız gerekmektedir.
e-Defterlerin saklanma süresi ne kadardır?
e-Defterler ve beratlar, ilgili oldukları yılı takip eden takvim yılından itibaren 10 yıl süreyle saklanmalıdır.
e-Defter iptal edilebilir mi?
E-Defterler, oluşturulduktan ve GİB'e gönderildikten sonra iptal edilemez. Ancak, hatalı kayıtlar için düzeltme kayıtları yapılabilir.
e-Defter hakkında ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: 10 Soruda e-Defter Hakkında Merak Ettikleriniz!, e-Defter’de En Sık Sorulan 7 Soru, Defter Beyan Sistemi ile İlgili Merak Edilenler
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.