Küçük işletme, şirket, kurum gibi tüzel kişiliklerin en önemli muhasebe işlemleri arasında gelir tablosu oluşturmak da bulunur. Peki gelir tablosu nedir, ne işe yarar? Gelir tablosu, ticari işletmelerin, kurumların ya da şirketlerin kasasına aylık, üç aylık, altı aylık ya da bir yıllık dönem içinde giren tüm artı değerlerin ve yapılan her türlü harcamanın kaydedildiği bir evraktır ve söz konusu kuruluşun finansal işlemlerinin denetlenmesini sağlar. Eğer siz de “Muhasebe gelir tablosu nedir?” diye kısaca öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.
Şirket kuran, muhasebe işlemlerine yeni başlayan ya da ticari işlemlerini resmi bir çatı altında gerçekleştiren herkes, “Gelir tablosu nedir, nasıl düzenlenir?” sorularına yanıt arar. “Gelir tablosu nedir, özellikleri nelerdir?” sorularının yanıtı, esasında belgenin isminde saklıdır. Tüzel kişiliğin belirli bir dönem içinde farklı kanallardan elde ettiği tüm gelirlerin listelendiği gelir tablosu, devlete gelir beyanında bulunmanıza ve vergi hesaplaması yapmanıza yardımcı olur.
Gelir Tablosu Amacı Nedir?
“Gelir tablosu nedir ve örnekler nelerdir?” gibi sorulara yanıt arayan pek çok kişinin bilmesi gereken ilk nokta, gelir tablosunun yasal olarak zorunlu bir işlem olmasıdır. Kâr etme amacı bulunmayan ancak finansal girdilere ve çıktılara sahip olan dernek ve vakıf gibi kuruluşların da gelir tablosu oluşturması gerekir. Gelir tablosunun devlet tarafından zorunlu tutulmasının temel amacı, her türlü para hareketinin denetlenmesini sağlamak ve kayıt dışı ekonominin önüne geçmektir. Bu sebeple de yasa gereği yükümlü olan tüm şirket, işletme ve kuruluşların mevzuatlarda belirlenen kurallara uyarak gelir tablolarını oluşturmaları gerekir.
Gelir Tablosu Örnekleri
Gelir tablosu kavramı, kimi zaman karışıklığa yol açabilir ve belgeye yalnızca şirket girdilerinin yazılması gerektiği gibi bir intiba oluşturabilir. Gelir tablosu denirken kastedilen kuruluşun elde ettiği kârdır ve bu sebeple de gelir tablosuna hem alınan hem de yapılan ödemelerin yazılması gerekir. Bu noktada kafa karışıklığını önlemek için “Gelir tablosu diğer adı nedir?” sorusuna yanıt vermek yeterlidir. Gelir tablosuna “gelir ve gider tablosu” ya da “kâr zarar tablosu” da denir. Yani gelir tablosu örneği, basit anlamda bir bilançodur ve şirketin belirli bir zaman aralığındaki finansal durumunun kısa sürede anlaşılabilmesini sağlar. “Gelir tablosu ve bilanço nedir ve aralarındaki farklar nelerdir?” sorularının yanıtı ise iki belgenin hazırlanma şeklidir. Bilanço, kâr zarar oranlarının gösterildiği her türlü evrakın genel ismidir. Gelir tablosu ise Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara göre düzenlenen bir bilanço türüdür.
Gelir Tablosu Analizi Nedir?
Gelir tablosu analizini yapabilmek için ilk olarak “Gelir tablosu nelerden oluşur?” sorusuna yanıt vermek gerekir. Gelir tablosunda düzenli gelirler, düzenli ödemeler, tek seferlik gelirler ve tek seferlik harcamalar için ayrı başlıklar bulunması gerekir. Ayrıca sigorta ödemesi, prim ödemesi, KDV ödemesi gibi kalemlerin de ayrıca yazılması son derece önemlidir. Gelir tablosu örneği boş olduğunda bile hangi kalemlerden oluşacağı belli olan bir evraktır. Bu evrakta 6 ve 7 ile başlayan başlıklar bulunur. Kuruluşun kasasına giren miktarlar 6 ile başlayan başlıkların altına, kasadan çıkan miktarlar ise 7 ile başlayan başlıklarda ilgili kısma yazılır.Ön Muhasebe Tutmanın Kolay Yolu: ekoCARİGelir gider takibinizden, detaylı stok yönetiminize, finansal operasyonunuzu dilediğiniz yerden yönetebilmek için Uyumsoft tarafından geliştirilen ekoCARİ yazılımını tercih edebilirsiniz. ekoCARİ ile finansal durumunuzu kolayca kayıt altında tutabilir, müşteri ve tedarikçilerinize ait bakiyeleri, faturaları ve işletmenizin tüm gelir ve giderlerini tek ekranda kontrol edip yönetebilirsiniz. ekoCARİ’deki raporlar sayesinde ise siparişlerinizi, satışlarınızı, nakit akışınızı ve finansal operasyonunuzu bir kaç dokunuşla yönetebilirsiniz. Siz de ekoCARİ ile hemen tanışın, ön muhasebe işlemlerinizi kolaylaştırın!
ekoCARİ ile ilgili detaylı bilgi almak için bilgi talep formumuzu doldurabilirsiniz.

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.
BU NEDİR?
UYUM BLOG
İLETİŞİM
- Adres
Çiftehavuzlar Mah. Eski Londra Asfaltı Cad.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Teknoparkı
A1 Blok – Kat:2 – No:201
P.K. 34220 Esenler / İstanbul / TÜRKİYE - Telefon
+90 (212) 467 33 33 (Pbx.)
- E-Posta

ve Teknolojileri Ticaret A.Ş.
© 2022 Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Tic. A.Ş. - Designed & Clicks'us Digital Agency - SEO Ajansı