2011 yılında VUK 411 Tebliğinin yayınlanmasıyla başlayan dijital dönüşüm süreci 2019 yılında yayınlanan VUK 509 Tebliği ile oldukça büyüyerek devam ediyor. 2020 yılının başlarında birçok işletme için e-Fatura kullanmak zorunlu hale geldiği için kapsamlı bir geçiş süreci yaşandı. 1 Ocak 2020 tarihinde ise e-Fatura kullanan bütün mükelleflere e-Arşiv Fatura kullanma zorunluluğu getirilmesiyle e-Arşiv Fatura yaygın bir şekilde şirketler ve bireyler tarafından kullanılmaya başladı.
Peki e-Arşiv Fatura Nedir?
e-Arşiv Fatura, kestiğiniz tüm faturaları, e-Fatura mükellefi olmayan işletmelere ve son kullanıcılara, dijital ortamda göndermenizi sağlayan uygulamadır. Yalnızca e-Fatura kullanıcılarına değil, bütün müşterilerinize elektronik ortamda fatura kesebilmek için e-Faturayla birlikte e-Arşiv Fatura da kullanmanız gerekiyor.
Başlangıçta işletmeler yalnızca e-Faturaya geçerek e-Fatura kullanmayan müşterilerine kağıt fatura kesebiliyordu ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi VUK 509 Tebliği ile e-Fatura ve e-Arşiv Fatura için birlikte kullanılma zorunluluğu getirildi. Bu nedenle e-Faturaya geçen bir işletmenin artık kâğıt fatura kesmesine gerek kalmıyor. Aynı zamanda elektronik faturaya geçtikten sonra kağıt fatura kesmeye devam eden işletmeler için de birtakım cezai yaptırımlar bulunuyor.
e-Arşiv Fatura Sorgulaması Neden Yapılır?
e-Ticaret siteleri; e-Fatura geçiş zorunluluğu kapsamında, bireylere yani müşterilerine e-Arşiv Fatura kesiyor. Müşterilerin, kesilen faturaların Gelir İdaresi Başkanlığına beyan edilip, edilmediğini öğrenmek için de e-Arşiv Fatura Sorgulama sistemini kullanarak teyit etmesi gerekiyor. Satıcının, raporu bir sonraki ayın 15’ine dek göndermesi gerektiği için bir önceki ayın faturası ayın 15’inden sonra sorgulanabiliyor.
Sorgulama Nasıl Yapılır?
e-Arşiv Fatura Sorgulama sayfasına girdiğimizde sorgulama yapabilmemiz için atıcıya ve kesilen faturaya ait bazı bilgilerin teyit edilmesi isteniyor:
⦁ Satıcının VKN veya TCKN’si,
⦁ Fatura numarası,
⦁ Fatura tutarı.
Bu bilgileri girdiğinizde eğer fatura GİB’e beyan edilmişse görselde görüldüğü gibi ‘’fatura sistemde kayıtlıdır’’ uyarısı çıkıyor. Fatura beyan edilmemişse ‘’sistemde kayıtlı değildir’’ uyarısı veriliyor.
Kimler Yapabilir?
e-Fatura mükellefi olmayan her bireye ve şirkete, e-Arşiv Fatura kesileceği için faturasını sorgulamak isteyen herkes sistem üzerinden sorgulama yapabilir.

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.
Benzer Yazılar
Akaryakıt İstasyonlarına e-Faturaya Geçiş Zorunluluğu
E-İrsaliye Uygulaması ve 1 Temmuz Geçiş Süreci Değerlendirildi
e-Fatura’ya Geçişte Halciler ve Komisyoncular İçin Kritik Gün!
Tüm İnternet Satış Aracılarının (Pazar Yeri) 1 Ocak İtibariyle e-Faturaya Geçmesi Zorunludur!
Vergi Dairesi Dijitale Dönüşüyor!
BU NEDİR?
UYUM BLOG
İLETİŞİM
- Adres
Çiftehavuzlar Mah. Eski Londra Asfaltı Cad.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Teknoparkı
A1 Blok – Kat:2 – No:201
P.K. 34220 Esenler / İstanbul / TÜRKİYE - Telefon
+90 (212) 467 33 33 (Pbx.)
- E-Posta

ve Teknolojileri Ticaret A.Ş.
© 2021 Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Tic. A.Ş. - Designed & SEO by Clicks'us Digital Agency.