İşletmelerin dijital ortamda fatura düzenlemesini sağlayan e-Fatura hem işletmelere ve ülke ekonomisine kârlılık hem de sosyal fayda sağlamaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan yasal düzenlemeye göre belirlenen fatura içeriğinin dijital ortamda düzenlenmesi olan e-Fatura basılı fatura ile birebir aynı içeriğe sahiptir.
Kimler e-Fatura Düzenleyebilir?
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı son tebliğe göre;
- 2022 hesap dönemi brüt satış hasılatı 3 Milyon TL,
- 2022 hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan e-ticaret firmaları,
- 2022 hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan işletmeler,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi ile konaklama hizmeti veren otel işletmeleri ciro şartsız e-Fatura düzenlemek zorundadır.
Zorunluluk dışında isteğe bağlı da e-Fatura düzenlenebilir.
e-Fatura Kimlere Düzenlenebilir?

e-Fatura Nasıl Kesilir?
e-Fatura nasıl kesilir sorusunun üç farklı cevabı var: Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı, özel Entegratör ve Entegrasyon Yöntemi olmak üzere üç farklı yoldan kesilebilir.
GİB Portalı üzerinden e-Fatura ücretsiz olarak hazırlanabilir. Fatura adedi az miktarda olan firmalar için kullanışlıdır ve faturaları 6 ay saklama süresi vardır.
Entegrasyon Yöntemi üzerinden fatura kesebilmek için ayrı bir uzmana ihtiyaç vardır. İşletmenin sistemi ile GİB’in birbirine entegre olması gereklidir.
Özel Entegratör ile entegratörün online portalı üzerinden fatura kesilebilir.

Uyumsoft i-Dönüşüm Portalı üzerinden e-Fatura Nasıl Düzenlenir?
Portaldaki fatura işlemlerinin takibini yapmak için portal ekranında sol taraftaki sekmeler kullanılır.
Bu sekmeler kullanılarak fatura oluşturulabilir, tekli ve çoklu fatura girişleri yapılabilir, taslaklara kaydedilen faturalar üzerinde düzenleme, indirme, görüntüleme, gönderme ve silme gibi işlemler yapılabilir, fatura şablonu değiştirilebilir.
Fatura yükleme işlemleri tekli veya çoklu yapılabilir. Yükleme işlemi bittikten sonra bu faturalar silinebilir veya gönderilebilir. Buraya yüklenen faturalar taslaklara aktarılır. Portaldeki bu alanın amacı, farklı bir yazılımdan oluşturulan faturaların portale aktarılması ve portalde düzenlemelerin yapılmasına olanak sağlanmasıdır.
Uyumsoft Portal üzerinden Fatura Oluşturma
Fatura oluşturma işlemleri için; “e-Fatura işlemleri” menüsünün altında “e-Fatura oluştur” butonuna tıklanır. Aşağıda görülen alanlar doldurulur. Burada dikkat edilmesi gereken unsurları ve doldurulması gereken alanları detaylı olarak açıklayalım.

Fatura oluştur sekmesine tıkladıktan sonra çıkan ekranda Genel Fatura Bilgileri ve Alıcı Bilgilerinin doldurulması gerekmektedir.
Genel Fatura Bilgileri Alanı;
ETTN numarası sistemin her fatura için verdiği tekil bir numaradır.
özelleştirme Numarası e-Fatura versiyon bilgisini göstermektedir.
Fatura Numarası girişi kullanıcı tarafından ilgili alan üzerinden yazılabilir veya faturanızı kaydettikten sonra sistemin otomatik numarası vermesi için fatura numarası al butonu tıklanarak fatura numarası alınabilir.
Senaryo Tipleri: Ticari, Temel, Yolcu Beraber, İhracat, Hal, Kamu, olmak üzere altı senaryo tipi vardır.
Fatura Tipi: İade, Satış, Tevfikat, İstisna, Özel Matrah, İhraç Kayıtlı, SGK, Komisyoncu, Konaklama Vergisi, Hks Satış, Hks Komisyoncu ve Tevfikat İade olmak üzere on bir fatura tipi vardır.
Genel fatura bilgileri alanı doldurulduktan sonra alıcı bilgileri alanı doldurulur.
Alıcı Bilgileri Alanı
Etiket alanı e-Fatura mükelleflerinin vergi kimlik tc no veya unvan ile aramasının yapıldığı alandır.
Firma bilgisinin seçilmesinin ardından vergi kimlik numarası ve unvan bilgisi sisteme otomatik gelir.
Alıcıya ait adres bilgileri doldurulur, daha önce adres defterine kaydedilmişse otomatik ekrana getirilir. Adres kaydı daha önce yapılmamışsa bilgiler girildikten sonra adres defterine ekle butonuna tıklayarak kaydedilir. Aynı firmaya ait sonraki fatura düzenlemelerinde adres bilgileri otomatik gelecektir.
Genel fatura bilgileri ve alıcı bilgileri tamamlandıktan sonra “KAYDET” butonuna tıklanarak mal/hizmet ekle ekranına geçilir.
